30. Septembra 2019.

Vašington post: Mejlovi Hilari Klinton ponovo pod lupom istražitelja

Big Portal

Istražitelji su proteklih nedelja kontaktirali čak 130 službenika – čitavu listu koja uključuje visoke zvaničnike koji su odgovarali direktno Klintonovoj, kao i zvaničnike nižeg ranga koji su u nekom trenutku slali poruke na imejl bivše državne sekretarke SAD.

Prema pismima u koje je Vašington post imao uvid, ti zvaničnici obavešteni su da su njihove poruke koje su slali pre nekoliko godina retroaktivno klasifikovane i da sada sadrže potencijalno kršenje bezbednosti.

U skoro svim slučajevima potencijalno osetljive informacije, koje su sada okarakterisane kao “poverljive”, bile su poslate na nezaštićeni imejl Klintonove.

Istražitelji Stejt departmenta počeli su da kontaktiraju američke zvaničnike pre godinu i po dana, nakon izbora Trampa za predsednika, da bi potom ineresovanje za tu vrstu istrage opalo. Ponovo je, kako piše Vašington post, pokrenuta u avgustu.

Visoki zvaničnici Bele kuće naveli su da prate standardne protokole u istrazi koja je počela poslednjih dana administracije bivšeg američkog predsednika Baraka Obame i privodi se kraju.

“To nema veze sa tim ko je u Beloj kući”, rekao je jedan zvaničik koji je želeo da ostane anoniman, budući da nije ovlašćen da o detaljima istrage govori u javnosti.

Prema pisanju Vašington posta, za mnoge od onih koji su pod istragom, uključujući i neke od najboljih spoljnopolitičkih eksperata, istraga oko imejla Klintonove predstavlja novi front na kome bi Trampova administracija mogla da bude optužena da krši ovlašćenja izvršne vlasti u sukobu sa političkim protivnicima.

Zvaničnici Stejt departmenta oštro su demantovali da je istraga politički motivisana, navodeći da su imejlove pregledale karijerne birokrate koji nisu znali imena onih koji su predmet istrage.

“Proces je uspostavljen tako da se u potpunosti izbegne politička konotacija”, naveo je jedan od zvaničnika iz Stejt departmenta koji je, takođe, želeo da ostane anoniman.

To što je Klintonova koristila privatni imejl nalog tokom mandata državne sekretarke pokrenulo je više istraga od strane Stejt departmenta, Kongresa i FBI-ja.

Federalni istražni biro je nije optužio za kršenje zakona, ali je Klintonova optužila FBI za neobično javno postupanje sa tim slučajem, što je, kako je smatrala, bio glavni faktor zbog koga je izgubila na izborima 2016. godine.

RTS

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare