Vašington optužuje, Kina negira: Virus koji je izazvao pandemiju je procurio iz kineske laboratorije - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Vašington optužuje, Kina negira: Virus koji je izazvao pandemiju je procurio iz kineske laboratorije

Veliki broj dokaza pokazuje da je virus koji je izazvao pandemiju KOVID-19 “procurio” iz kineske istraživačke ustanove, tvrdi se u danas objavljenom izvještaju republikanaca u Predstavničkom domu američkog Kongresa.

Uizvještaju republikanaca se navode “brojni dokazi” o tome da su naučnici Instituta za virusologiju u Vuhana (VIV) uz pomoć američkih stručnjaka i kineskih i američkih vladinih fondova, radili na modifikovanju korona virusa kako bi zarazili ljude, uz tvrdnju da se takva manipulacija može prikriti.

Međutim, američke obavještajne službe nisu došle do ovakvog zaključka, navodi Rojters.

Majk Mekol, najviše rangirani republikanac u Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma, objelodanio je izvještaj i zatražio pokretanje dvostranačke istrage o porijeklu pandemije korona virusa, od koje je do sada preminulo oko 4,4 miliona ljudi širom svijeta.

Kina negira da je genetski modifikovani korona virus dospio u cirkulaciju iz objekta u Vuhanu, gdje su prvi slučajevi kovida-19 otkriveni krajem 2019. godine.

Ta teorija je najzastupljenija u nekim stručnim krugovima, ali nije dokazana, a i zvanični Peking negira navode o zataškavanju.

Druga grupa eksperata smatra da je pandemiju izazvao životinjski virus koji se vjerovatno prenio na ljude na pijaci morskih plodova, koji se nalazi nedaleko od instituta u Vuhanu.

Danas objavljeno

Određen pritvor osumnjičenima: Zeljković i saučesnici sprovedeni na Tunjice

M.

Danas parastos za poginule u odbrani zapadnih granica Republike Srpske

M.

Upaljen žuti meteoalarm za dijelove BiH, očekuje se grmljavinsko nevrijeme

M.

Ostavite komentar