23. Aprila 2021.

Vašington 51

Big Portal

Zakonski predlog o tom pitanju upućen je na razmatranje Senatu, gde mu se oštro protive republikanci.

Donji dom Kongresa, u kojem većinu imaju demokrate, odobrio je inicijativu bez podrške republikanskih članova, sa 216 glasova ZA, dok je 208 bilo protiv.

Stanovnici Vašingtona uglavnom podržavaju demokrate. Kao država, prestonica bi birala dva demokratska senatora, čime bi potencijalno bio izmenjen odnos snaga u Senatu, u kojem dve stranke sada imaju isti broj senatora – po 50.

Demokrate, koje se decenijama zalažu za izmenu statusa Vašingtona, nadaju se da će moći da iskoriste pobedu predsednika Džoa Bajdena na izborima i kontrolu nad oba doma Kongresa da prime novu državu prvi put od 1959. godine – kada su se uniji pridružili Aljaska i Havaji.

Demokrate tvrde da će davanje državnosti prestonici ispraviti viševekovnu nepravdu – da “više od 700.000 Amerikanaca koji plaćaju federalne poreze, koji se bore i umiru u ratovima, obavljaju ulogu porotnika, nemaju glas u Senatu ili u Predstavničkom domu”, poručila je članica Kongresa iz Demokratske stranke Džen Šakovski i dodala da je to definicija izraza “oporezivanje bez zastupljenosti (u Kongresu)” (Taxation Without Representation).

Nova država bi nosila ime “Vašington, Daglas Komonvelt” po Džordžu Vašingtonu, prvom američkom predsedniku, i Frederiku Daglasu, bivšem robu i slavnom abolicionisti.

Očekuje se da republikanci, koji optužuju demokrate za “otimanje vlasti” da bi progurali “radikalnu levičarsku” agendu, blokiraju zakonski predlog u Senatu, gde je potrebno da 60 od 100 senatora glasa da bi se određeni predlog stavio na dnevni red.

“Ovo ima veze sa zdravstvenom zaštitom pod vladinom kontrolom, povećanjem broja Vrhovnih sudija, većim porezima, manje efikasnim oblikom vlade”, ocenila je tokom debate članica Kongresa iz Republikanske stranke Nensi Mejs.

Predstavnički dom je u junu prošle godine prvi put izglasao zakonski predlog da Vašington dobije status države, sa 232 glasa za, dok je 180 bilo protiv. Republikanci, koji su tada imali većinu u Senatu, odbili su da ga razmatraju.

Prestonica, ukoliko dobije status države, imala bi najmanje jednog predstavnika u donjem domu Kongresa. Sa oko 700.000 stanovnika, ima veću populaciju od saveznih država Vajoming i Vermont. Oko polovine stanovnika su Afroamerikanci.

Vašington trenutno ima samo jednog člana Kongresa – “delegata” u Predstavničkom domu koji nema pravo glasa o zakonskim predlozima.

Ako bi postao 51. američka država, Vašington bi i dalje imao tri elektorska glasa na predsedničkim izborima. Elektorski glasovi se dodeljuju na osnovu broja stanovnika.

B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare