9. Maja 2022.

Vaseljenska patrijaršija priznala takozvanu crkvu Sjeverne Makedonije

Big Portal

Kako se navodi u saopštenju, Konstantinopolj priznaje naziv ove Crkve kao “Ohridska” (što znači područje njene jurisdikcije samo u granicama teritorije države Sjeverne Makedonije).

Kako je saopštio Sveti sinod Vaseljenske patrijaršije, kojim je predsejdavao vaseljenski patrijarh Vartolomej, priznaje se crkvena jerarhija predvođena arhiepiskopom Stefanom za kanonsku i validnu u cijelom pravoslavnom svetu i uspostavlja se kanonsko i liturgijsko jedinstvo sa njom.

Srpskoj pravoslavnoj crkvi ostavljeno je pravo da reguliše administrativna pitanja između nje i crkve Sjeverne Makedonije u okviru kanonskog poretka i crkvene tradicije, navodi se u saopštenju Vaseljenske patrijaršije.

Kako je saopšteno, “Sinod je detaljno razmotrio crkvenu molbu Skoplja, kao i molbu vlasti Sjeverne Makedonije i na ovaj način iscijelio ranu raskola sa pravoslavnom braćom i sestrama”.

Kako su objavili mediji iz Sjeverne Makedonije, nepriznata “makedonska crkva” poslala je molbu Vaseljenskoj patrijaršiji u aprilu 2018. godine i on je uzet u razmatranje već u maju.

U međuvremenu je i državni vrh Sjeverne Makedonije uputio nekoliko pisama i molbi patrijarhu Vartolomeju da se uvaži ta apelacija.

Odluka Vaseljenske patrijaršije ne znači da je nepriznata “makedonska crkva” dobila tomos za autokefalnost kojim se zvanično reguliše međunarodno ime i status crkve, navode makedonski mediji, već predstavlja objavu da vjernici i sveštenici koji pripadaju toj crkvi nisu u raskolu i mogu da služe zajedno sa sveštenicima drugih pomjesnih crkava.

Za utvrđivanje konačnog statusa slijede dodatni pregovori, navode makedonski mediji.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare