"Vaše tvrdnje su iluzija; setite se NATO bombardovanja Jugoslavije" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Vaše tvrdnje su iluzija; setite se NATO bombardovanja Jugoslavije”

Tvrdnje o tome da prisustvo NATO-a doprinosi jačanju regionalne bezbednosti su iluzija, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Saopštenje ruskog ministarstva zapravo je odgovor na dokument “Mitovi o odnosima Rusije i Alijanse”, koji je objavio NATO.

“Treba se prisetiti posledica NATO bombardovanja Jugoslavije, uništavanja libijske državnosti. Poslednji primer je Avganistan. Dvadesetogodišnje prisustvo kontingenata NATO-a u Avganistanu, zatim njihov nagli ‘beg’ nisu ostvarili nijedan od planiranih ciljeva. Situacija se samo pogoršala“, konstatuje rusko MIP.

Prema mišljenju ruske strane, NATO ciljano “testira čvrstinu” Rusije slanjem vojnih brodova i aviona u zone u neposrednoj blizini njenih granica, primoravajuc´i Moskvu da reaguje, koja kako navodi ruska strana, reaguje adekvatno, srazmerno i uzdržano.

Komentarišuc´i tvrdnje da Moskva navodno provocira eskalaciju situacije na granici sa Ukrajinom, Ministarstvo spoljnih poslova naglašava da su akcije Rusije isključivo odbrambene prirode.

“U poslednje vreme primec´ujemo značajno povec´anje vojnog prisustva NATO-a u crnomorskom regionu. Učestale su posete ratnih brodova sa raketnim naoružanjem, letovi američke strateške avijacije, održavaju se velike vojne vežbe, uključujuc´i i neplanirane. Praktično svake nedelje naša sredstva za objektivnu kontrolu identifikuju preko 50 izviđačkih aviona i bespilotnih letelica koje krstare duž naših granica”, podsec´a ruska strana.

Takođe Ministarstvo konstatuje da je čitava kolektivna odbrana NATO-a koncentrisana na “istočnom krilu”.

“Očigledno Alijansa nema drugih problema. Terorizam, bezbednosne pretnje iz drugih regiona nemaju isti značaj kao opasnost koja navodno dolazi od Rusije“, navodi se u objavi.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije takođe ističe da je “nekontrolisano širenje Alijanse“ prac´eno razmeštanjem vojne infrastrukture na tim teritorijama, a ona se koristi za potkrepljivanje konfrontacione retorike NATO-a i “potencijalno može biti upotrebljena za brže prebacivanje teške vojne tehnike i trupa oružanih snaga – zemalja Alijanse na granice Rusije”.

“Širenje Alijanse pojačava tenzije. NATO optužuje Rusiju za vojnu aktivnost u kontakt-zonama. Ali te zone su se pojavile upravo usled širenja NATO-a“, podsec´a Ministarstvo.

Rusija na kraju poručuje da nije ništa učinila da pogorša odnose sa NATO-om, te da je krivica za njihovu degradaciju u potpunosti na Alijansi.

Danas objavljeno

Srbija: Završeno glasanje na referendumu

M.

Bajden: Napad u Teksasu je terorizam

M.

Uhapšen osumnjičeni za ubistvo u Rogatici

M.

Ostavite komentar