9. Decembra 2020.

Varhelji: Zapadni Balkan prioritet za Evropsku komisiju, ali i lidere EU

Big Portal

Varhelji je u govoru pred evropskim Komitetom regiona naveo da se na podršci Zapadnom Balkanu u EK od prvog dana radilo na tri pravca što obuhvata jačanje i obnavljanje porocesa pristupnja, dogovor o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i ekonomskom približavanju regiona EU i podršci privrednom oporavku nakon pandemije Kovid-19.

Varhelji je ponovio da je EK pokrenula Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan u iznosu od devet milijardi evra grantova, kao i Okvir za grancije koji bi mogao da privuče do 20 milijardi evra investicija.

  • Vjerujem da projekti u oblasti transporta, energetike, privatnog sektora i razvoja ljudskog kapitala mogu da transformišu region u narednih četiri do pet godina i još više približe Zapadni Balkan EU – kaže Varhelji.

Dodao je da je ovom inicijativom mobilisana skoro jedna trećina ukupnog BDP svih zemlja regiona što bi moglo da podigne ekonomski rast Zapadnog Balkna za najmanje 3,6 procenata.

Varhelji je zaključio da će Ekonomsko-investicioni paket ne samo približiti Zapadni Balkan Uniji već i donijeti promjenu koja će stvoriti vjerodostojan EU put ne samo za zemlje regiona već i njihove građane koji će, prema njegovim riječima, imati opipljivu korist kroz izgradnju i spajanje brzih pruga, brzog bežičnog interneta i zdravije životne sredine postepenim uklanjanjem uglja kao glavnog izvora energetskog sektora u regionu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare