27. Juna 2022.

Varhelji: Potrebno da EU prepozna situaciju i pomogne Srbiji

Big Portal

“Pitanje sankcija je samo simptom problema. Zato treba da smo u potpunosti spremni da podržimo Srbiju u daljem usklađivanju sa EU politikama povodom ruskog rata u Ukrajini. To bi trebalo da nas dovede i do jasne posvećenosti Srbije EU kao i rezultata u dijalogu sa Prištinom”, poručio je Varhelji.Varhelji: Potrebno da EU prepozna situaciju i pomogne SrbijiVarhelji: Potrebno da EU prepozna situaciju i pomogne Srbiji

Govoreći pred poslanicima Evropskog parlamenta i parlamenata zemalja na putu ka članstvu u EU, Varhelji je poručio da u trenutnom “promenjenom geopolitičkom kontekstu” Zapadni Balkan “ostaje prioritet za EU”.

“Posvećeni smo, više nego ikada, da ceo region uvedemo u EU. Sada je više nego ikada važno da na tome radimo ne samo brzo, već uz svu posvećenost i volju”, kaže Varhelji.

On je izjavio da se EU podrška Zapadnom Balkanu ogleda ne samo kroz pristupni proces već i kroz zajednički pristup EU mehanizmima za nabavku hrane i energenata, kao i kroz evropski ekonomski investicioni plan koji bi regionu trebalo da donese do 30 milijardi evra ulaganja.

“Bez odgovarajuće regionalne saradnje, bilo kroz Berlinski proces, zajedničko regionalno tržište ili Otvoreni Balkan, zemlje regiona ne mogu da imaju dobrobit od ekonomskog investicionog plana. Svako ko podriva ili blokira regionalnu saradnju, zasnovanu na EU pravilima i uz EU prisustvo, podriva i ekonomski i investicioni plan i napredak regiona”, zaključio je Varhelji.

Evropski komesar za proširenje očekuje da će Skoplje i Tirana “u narednim danima” održati međuvladine konferencije i otvoriti pristupne pregovore.

Dodaje da su lideri EU poslali i “pozitivan signal” za kandidatski status BiH, ali i naglasio da to zahteva ispunjenje reformi sardržanih u 14 prioriteta o čemu će Evropska komisija da izvesti Evropski savet.

Varhelji je pozvao ovom prilikom i vlasti u Prištini da se više posvete postizanju rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala, krijumčarenja i lažnih zahteva za azil, ali i da pokažu jasnu predanost i postignu rezultate u dijalogu sa Beogradom.

RTS.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare