Vanredno u Novom Južnom Velsu, besni oko 100 požara - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Vanredno u Novom Južnom Velsu, besni oko 100 požara

U Novom Južnom Velsu, na jugoistoku Australije, proglašena je vanredna situacija pošto je zbog rekordno visokih temperatura izbilo oko 100 požara, javlja “Sidnej morning herald”.

Premijerka Gledis Berejiklijan proglasila je sedmodnevno vanredno stanje zbog požara i najavljenih visokih temperatura, javlja Sidnej morning herald.

“Najveća briga tokom narednih nekoliko dana je nepredvidivost, imamo ekstremno visoke temperature sa ekstremnim vetrovima,” rekla je Berejiklijanova novinarima.

Oko 2.000 vatrogasaca bori se protiv više od sto požara požara od kojih je polovina stavljena pod kontrolu uz podršku američkih i kanadskih timova i pripadnika australijskih snaga odbrane, javlja Sidnej morning herald.

Biro za meteorologiju prognozira maksimalne temperature od 47 stepeni.

Australija je juče zabeležila novi rekord po visini prosečne maksimalne temperature koja je iznosila 41,9 stepeni Celzijusa. Očekuje se da će danas biti oboren i ovaj rekord.

Prethodni put vanredna situacija je u Novom Južnom Velsu bila proglašena sredinom novembra, podseća AP.

U požarima je do sada nastradalo pet osoba, izgorelo je više od 680 kuća i gotovo 1,2 miliona hektara šuma i drugog rastinja.

Poslednji rekord zabeležen je u januaru 2013. godine i iznosio je 40,3 stepena.

Očekuje se da će do smanjenja temperatura u Australiji doći nakon Božića.

Zbog toplotnog talasa koji je zahvatio Australiju izazivajući požare lekari upozoravaju stanovništvo da se zaštiti od vrućina što više može.

Kombinacija gustog dima koji se taloži iznad naseljenih područja i intenzivna vrućina pokrenula je brojna zdravstvena upozorenja, posebno za mlade i stare, kao i za one koji imaju respiratorne probleme.

“Ljudi bi trebalo da ozbiljno shvate te uslove i učine ono što mogu da bi se zaštitili od vrućine što je više moguće “, rekao je Ričard Brum, direktor za zaštitu životne sredine u Novom Južnom Velsu.

RTS

Danas objavljeno

30.000 vojnika u pripravnosti

Vanja A

Traže uvođenje VANREDNE SITUACIJE: Veliki broj građana na ulicama zbog ubistva 2 žene (VIDEO, FOTO)

Vanja A

Sud BiH: Mahmuljin je osuđen kao državljanin BiH, tražićemo izručenje

Vanja A

Ostavite komentar