1. Oktobra 2020.

Vanredno stanje se vraća u Evropu

Big Portal

Prvi talas virusa korona “uveo” je vanredno stanje u gotovo sve evropske države. Od širenja smrtonosnog virusa tokom proljeća “čuvao” nas je i policijski čas, zatvoreni objekti i obavezne mjere – držanje fizičke distance i nošenje zaštitnih maski. Kada je virus malo oslabio, sve se polako vratilo u normalu, tačnije “novu normalu”. Međutim, ovih dana se scenario s početka godine ponavlja.

Opština u Srbiji uvela vanrednu situaciju

U Srbiji je u srijedu opština Trstenik ponovo uvela vanrednu situaciju, odlučio je Opštinski štab. Do te odluke došlo je samo dvije nedjelje nakon što je ukinuta vanredna situacija, zbog pogoršanja epidemiološke slike u gradu.

U toj opštini ponovo je zabranjeno okupljanje više od pet osoba na otvorenom i u zatvorenom prostoru, obavezno je nošenje maski u zatvorenom prostoru, držanje distance od dva metra. Zabranjeno je održavanje svih svečanosti, sportskih i zabavnih manifestacija.

Vanredno stanje u Slovačkoj i Češkoj

Slovačka vlada uvela je vanredno stanje u zemlji zbog skoka broja oboljelih od virusa korona, saopštio je premijer Igor Martovič.

Vanredno stanje će trajati 45 dana i daće priliku vladi da uvede strože mjere, ali neće automatski značiti povratak u striktni karantin kao što je to bilo na početku pandemije, prenijeli su mediji.

Odluka o uvođenju vanrednog stanja donesena je nakon što je u utorak postignut neslavni rekord u broju novozaraženih virusom korona. U tom danu zabilježeno je 567 novih slučajeva zaraze.

Ima li Evropa najbolje rješenje?

Slovačkim stopama krenula je i Češka. I ta zemlja uvodi vanredno stanje koje će na snagu stupiti u ponedjeljak. U Češkoj će to stanje trajati 30 dana, a nove restriktivne mjere uključuju ograničenje javnih skupova na dvonedjeljni period. Zabranjeno je okupljanje više od 20 ljudi napolju, a unutra može biti najviše 10. Na svim sportskim takmičenjima zabranjeno je prisustvo navijača, a srednje škole u najteže pogođenim regionima biće zatvorene najmanje dvije nedjelje.

Češka je evropska zemlja koja je u septembru bilježila najveći porast oboljelih od COVID-19.

Italija će produžiti vanredno stanje?

I Italija razmatra produženja vanrednog stanja i vjerovatno će to učini kako bi pomogla da se kriza sa virusom korona održi pod kontrolom. U toj zemlji ranije uvedeno vanredno stanje trebalo bi da istekne sredinom oktobra.

Italija je prva zemlja u Evropi u kojoj se pojavio COVID-19 i ima najveći broj umrlih na kontinentu, 35.851 od izbijanja epidemije u februaru.

Madrid se zatvara

Stanovnicima Madrida biće zabranjeno da napuštaju grad bez prijeke potrebe, a posjetiocima će takođe biti zabranjeno da uđu u grad ako to nije neophodno, predviđeno je novim mjerama protiv virusa korona koje je najavila španska vlada. Nove mjere predviđene su i za još devet gradova.

Prema novim pravilima, ljudima će biti dozvoljeno da idu iz opštine u opštinu samo zbog odlaska na posao, u školu, kod doktora ili u kupovinu.

Region Madrida je trenutno žarište virusa korona i u njemu je aktivno 735 slučajeva na 100.000 stanovnika, što je više nego u bilo kom drugom regionu Evrope i dvostruko više od nacionalne stope.

Policijski čas u Crnoj Gori

Zbog porasta slučajeva virusa korona Crna Gora je uvela policijski čas u tri grada koji će trajati do 12. oktobra.

Riječ je o Nikšiću, Beranama i Andrijevici, gdje je zabranjeno napuštanje domova od 22 sata do pet sati ujutro, a zabranjen je i rad ugostiteljskih objekata i kućne posjete.

I u drugim evropskim državama pooštrene su mjere radi suzbijanja širenja virusa koji je tokom septembra “obarao crne rekorde”. Najčešće pooštrene mjere su zabrana okupljanja, skraćeno radno vrijeme ugostiteljskih objekata, obavezno nošenje zaštitnih maski, ali i otkazivanje brojnih masovnih događaja.

(Sputniknews.com)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare