Republika Srpska / BiH Vijesti

Vanredno stanje čeka potvrdu Vijeća naroda RS

Odluka Narodne skupštine o proglašenju vanrednog stanja u Republici Srpskoj stupiće na snagu narednog dana od dana objave u Sužbenom glasniku RS a to bi moglo da potraje.

Bez obzira na okolnosti, sve odluke Narodne skupštine, pa i ova, idu na odlučivanje u Vijeće naroda Srpske, a tamo Klub Bošnjaka, odnosno SDA, najvljuje da će biti protiv.

Predsjedavajuća Vijeća naroda Nada Tešanović kaže za Srpskainfo da su svi klubovi, osim bošnjačkog, odmah nakon sjednice Narodne skupštine, obavili telefonske konsutacije i glasanje.

Svi su glasali za Odluku o proglašenju vanrednog stanja. Čekamo još na Klub Bošnjaka koji ima obavezu da se izjasni u roku od sedam dana. U toku su pregovori – kaže Tešanovićeva.

Budu li Bošnjaci koristili pravo na tih sedam dana, pa još ako se izjasne da im je povrijeđen vitalni nacionalni interes, to bi značilo i dodatne koslutacije, pa možda i odlučivanje na Ustavnom sudu RS.

Šta je sporno?

Bošnjački poslanici u NSRS danas su na sjednici, koja je bila zatvorena za javnost, predložili zaključak da NSRS decidno obaveže Vladu da vanredno stanje ne koristi za ograničavanje slobode kretanja preko međuentitetske linije, prvenstveno kada je u pitanju dostavljanje humanitarne pomoći povratničkim naseljima. Taj zaključak nije prošao.

Navodno, Bošnjaci se plaše da bi na međunetetskoj linijiu MUP Srpske mogao da postavi punktove, kako bi kontrolisao ulazak građana iz FBiH u Srpsku, jer je očigledno da se u FBiH epidemiološka situacija pogoršava.

-Odluka skupštinske većine u entitetu Republika Srpska da odbije sva četiri zaključka kluba „Zajedno za BiH“ stvara opravdanu sumnju u namjere vlasti entiteta RS vezano za uvođenje vanrednog stanja – saopšteno je iz SDA, prenosi Klix.

Navode da njihovi poslanici nisu protiv uvođenja vanrednog stanja. Ali…

– S obzirom na ranije najave mogućeg uspostavljanja kontrolnih punktova MUP RS na međuentitetskoj liniji, kao i skandalozne najave ministra zdravstva Alena Šeranića da će deportovati „državljane FBiH“, odbacivanje navedenih zaključaka predstavlja vrlo opasnu poruku vlasti RS. Zbog svega navedenog, naši delegati u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda RS glasaće protiv odluke o vanrednom stanju – navodi SDA koja ima četiri od osam delegata u Klubu Bošnjaka.

(Srpskainfo)

Danas objavljeno

Hodžić, Solak i Novalić na saslušanju zbog afere “Respiratori”

M.

Uhapšeni u akciji “Kristal” predati Tužilaštvu BiH

M.

Na orgijama Tijane Ajfon poznati kriminalci i biznismeni

M.

Ostavite komentar