Vanredni sastanak šefova diplomatije EU u Briselu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Vanredni sastanak šefova diplomatije EU u Briselu

– Ministri spoljnih poslova zemalja članica EU održaće danas vanredni sastanak u Briselu na kome će biti zatraženo obustavljanje sukoba između izraelske vojske i palestinskih militanata.

Portparol EU Peter Stano rekao je da će sastanak biti prilika za “pronalaženje načina na koji evropski blok može najbolje doprinijeti smirivanju tenzija, prestanku eskalacije i obustavljanju nasilja”.

Iz Brisela je saopšteno da će EU udvostručiti napore na okončanju sukoba između izraelske vojske i palestinskih militanata.

EU je ocijenila kao veoma zabrinjavajuće uništavanje zgrade u kojoj su se nalazila predstavništva većih međunarodnih medijskih kuća, uz napomenu da su bezbjedni uslovi rada novinara od ključnog značaja.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj i predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel pozivali su proteklih nekoliko dana na prekid eskalacije nasilja i obezbjeđivanje najbolje moguće zaštite civilima.

AP podsjeća da su sukobi izbili prošle sedmice kada su pripadnici Hamasa ispalili rakete dugog dometa na Jerusalim nakon višesedmičnih sukoba u gradu između palestinskih demonstranata i izraelske policije. Protesti su bili usmjereni protiv deložacija palestinskih porodica iz naselja u Jerusalimu.

Od tada je izraelska vojska pokrenula više stotina napada iz vazduha čije su mete bile infrastruktura Hamasa. Palestinski militanti ispalili su više od 3.100 raketa na Izrael.

Prema podacima zvaničnika iz Pojasa Gaze, u udarima je poginulo najmanje 198 Palestinaca, uključujući 58 djece i 35 žena, a 1.300 ljudi je ranjeno. Osam osoba u Izraelu poginulo je u raketnim napadima iz Gaze, uključujući petogodišnje dijete i vojnika.

Danas objavljeno

Nova pravila za ulazak u Njemačku

M.

Kina upozorila: “Pomno vas pratimo”

M.

Vučić najavio diplomatsku akciju, prvo sastanak sa Dodikom a potom i sa Bakirom

M.

Ostavite komentar