Vanredni parlamentarni izbori na KiM - BIGportal.ba
Region Vijesti

Vanredni parlamentarni izbori na KiM

Danas se održavaju vanredni parlamentarni izbori na Kosovu i Methohiji. Gotovo milion i 800 hiljada birača glasa za 120 članova parlamenta. Na glasačkom listiću je 28 lista, među kojima su tri srpske grupacije. Prvi put izbore ne prate posmatrači OEBS-a.

Na izborima ne učestvuju vođe bivše Oslobodilačke vojske Kosova – Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi – koji su u pritvoru Specijalnog suda u Hagu. Tako je ratno političko krilo u trci za poslanička mesta ostalo prilično hendikepirano u odnosu na pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.

Kurti je poslednjeg dana predizborne kampanje najavio da će prvih dana ili nedelja ako postane premijer uspostaviti reciprocitet prema centralnoj Srbiji. Rekao je da će to učiniti zato što je odlazeća vlada Avdulaha Hotija među prvim akcijama koje je preduzela bilo uklanjanje reciprociteta.

Predstavnici Srpske liste su tokom kampanje obiliazili pojedina domaćinstva u srpskim sredinama a druge dve srpske grupacije – Građanska inicijativa za Slobodu, pravdu i opstanak i Srpski demokratski savez gotovo da nisu bili vidljivi tokom kampanje.

Sa druge strane, kampanja kod predstavnika albanskih partija bila je mimo svih epidemioloških pravila. Na skupovima je bilo i po nekoliko stotina ljudi, tako da se narednih dana može očekivati porast broja zaraženih koronavirisom.

Zbog opasnosti zaraze biće manje posmatrača na biralištima, tek njih oko 500 na 2.300 biračkih mesta.

Danas objavljeno

Okružni sud u Banjaluci donio odluku: Potvrđena optužnica protiv Džombića

M.

Nisu se stekli uslovi za povratak Srba u institucije BiH

M.

Zoran bježao od vatre, pa pokušao da se spase u Vrbasu, vatrogasci našli tijelo nakon 20 dana

M.

Ostavite komentar