Vanredni izbori u četiri opštine na sjeveru KiM - BIGportal.ba
Region Vijesti

Vanredni izbori u četiri opštine na sjeveru KiM

U Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću danas se održavaju vanredni izbori za predsednike opština.

Biračka mesta otvorena su u sedam, a zatvaraju se u 19 časova. OEBS će tehnički asistirati prilikom glasanja, a pravo glasa u četiri opštine na severu ima blizu 60.000 birača.

Izjava Marka Đurića
Kandidate za predsednike imaju Srpska lista, Demokratska partija Kosova i pokret Samoopredeljenje.

Kandidati Srpske liste su Goran Rakić u Kosovskoj Mitrovici, Srđan Vulović u Zubinom Potoku, Vučina Janković u Zvečanu i Zoran Todić u Leposaviću.

“Danas je dan odluke za Kosovsku Mitrovicu Leposavić, Zvečan, i Zubin Potok. I svi oni kojima je na srcu i Kopaonik i Banjska i naš sever KiM, svi oni koji žele da sačuvamo srpski karakter treba da znaju da izlaskom na izbore prave bedem u odnosu na nastojanja onih koji bi želeli da zauzmu Kosovo i Metohiju i da zauzmu sever KiM”, rekao je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Istakao je da samo slogom, izlaskom i podrškom Srpskoj listi koja je organska veza institucija na severu KiM sa državom Srbijom možemo da ostvarimo taj cilj.

Inače, Đuriću nije odobrena poseta pokrajini na dan izbora, jer kako objašnjavaju u Prištini njegov zahtev nije u skladu sa kriterijumima briselskog sporazuma.

Pomoćnik Direktora kancelarije za KiM Petar Petković rekao je da su današnji izbori referendumski, jer na njima srpski narod odlučuje za ili protiv svoga opstanka na KiM.

Na završnim konvencijama Srpske upućen je poziv Srbima da glasaju u nedelju, čime se, kako je rečeno, šalje poruka jedinstva.

Iz Srpske liste navode su izbori nametnuti odlukama centralnih institucija u Prištini, a pošto su predsednici četiri srpske opštine na severu podneli ostavke nakon uvođenja takse od 100 odsto na srpske proizvode.

Uprkos tome što taksa još nije ukinuta, predstavnici Srpske liste odlučili su da učestvuju na izborima i da time pokažu da ne odustaju od borbe za prostor na kome žive.

Priština je izbore raspisala pet meseci nakon što su predsednici tih opština podneli ostavke, kao reakciju na uvođenje takse na srpsku robu.

RTS

Danas objavljeno

Majka pretučene curice: Otac učenice mi je psovao majku i udario me

M.

Telegram: Sputnjik V možda u Nemačkoj u junu

M.

Od rođendanske zabave do krvoprolića: U pucnjavi poginulo sedmoro ljudi, među njima i napadač

M.

Ostavite komentar