5. Augusta 2019.

Vanredna sjednica o aferi “Piralen”

Big Portal

Gradski odbor PDP Banjaluka zatražio je da vanredna sjednica Skupštine grada Banjaluka na kojoj će biti razmatrana situacija u vezi sa zagađenjem zemljišta piralenom u Poslovnoj zoni “Incel” i svi dokumenti koji se odnose na taj problem budu transparentni.

„Situacija je vanredna i konačno je vrijeme za vandrednu sjednicu Skupštine grada Banjaluka povodom zagađenja kancerogenim uljem piralen. Tražimo da sjednica bude transparentna, da se obezbijedi kvalitetan TV prenos, da se omogući prisustvo predstavnika nevladinog sektora koji se bave zaštitom životne sredine, te da se izvještaji o prisustvu piralena u Banjaluci stave na internet stranicu Gradske uprave. Takođe, zahtjevamo da se formira tijelo koje će vršiti nadzor nad rješavanjem ove ekološke katastrofe i da u to tijelo uđe minimalno jedan predstavvnik opozicije i dva predstavnika NVO sektora“, rekao je potpredsjednik Gradskog odbora PDP-a Banjaluka Saša Čekrlija podsjetivši da dva i po mjeseca nakon što je PDP tražio vanrednu sjednicu Skupštine grada Banjaluka ne nadzire rješenje ovog problema.

Čekrlija je zatrašio i izradu mape na kojoj bi bile označene sve lokacije gdje postoji zatrovanost zemljišta piralenom:

„Кada se prave mape šta se gradi u Banjaluci, resursi se ne štede, pa na takvim mapama imamo, između ostalog, i sedamnaest stranica fotografiju jednog čovjeka“, rekao je Čekrlija i dodao da PDP stavlja sve svoje raspoložive kapacitete u rješavanje ovog problema.

Predsjednica Foruma žena PDP-a Banjaluka Dijana Ješić postavila je pitanje gradonačelniku kako želi da bude zapamćen: kao neko ko bježi od stvarnih problema ili neko ko će riješiti ekološku katastrofu današnjice u Banjaluci?

Ona je istakla da je vrijeme da se stvari počnu nazivati pravim imenom, pa umjesto pokušaja umanjenja problema nazivajući slučaj „afera piralen“, treba jasno reći da se radi o ekološkoj katastrofi koja je zadesila Banjaluku.

Ješićeva je postavila pitanje kada će radnici iz „Incela“ biti pregledani, koje mjere će biti preduzete u slučaju potrebe za liječenjem, kako će biti obezbijeđena sredstva i, ukoliko ni vatrogasci koji su gasili martovski požar još nisu pregledani, kada će na red doći ljudi zahvaćeni poplavama do kojih je moglo doći zagađeno zemljište, te oni iz naselja gdje je to zemljište pod okriljem noći izmještano.

(BN)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare