Vang: Posjeta Pelosi manična i neodgovorna akcija SAD-a - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Vang: Posjeta Pelosi manična i neodgovorna akcija SAD-a

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji oštro je danas kritikovao posjetu predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu kao “maničnu, neodgovornu i veoma iracionalnu” akciju SAD, javlja kineska državna televizija ČTV.

Vang je, na sastanku ministara spoljnih poslova Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN) u Pnom Penu u Kambodži, rekao da je Kina uložila najveće diplomatske napore da izbjegne krizu, ali da nikada neće dozvoliti da budu ugroženi njeni suštinski interesi, prenosi Rojters.

On je dodao da su “trenutne i buduće mjere Kine neophodne”, kao i blagovremene odbrambene protivmjere, pažljivo razmotrene i procijenjene, i usmjerene na očuvanje nacionalnog suvereniteta i bezbjednosti, u skladu sa međunarodnim i domaćim zakonodavstvom, dodao je Vang.

Asocijacija nacija jugoistočne Azije upozorila je danas da postoji rizik da bi nestabilnost izazvana napetostima u Tajvanskom moreuzu mogla da dovede do “loših procjena, ozbiljne konfrontacije, otvorenih sukoba i nepredvidivih posljedica među velikim silama”.

Podsjetimo, Pelosi je boravila u kratkoj nenajavljenoj posjeti Tajvanu, što je naišlo na oštre osude Kine i dovelo do porasta napetosti u Tajvanskom moreuzu.

Danas objavljeno

SAD “obrađuju” Tursku

M.

CIK: Nema dovoljno podataka o izboru za predsjednika Srpske

M.

Ovo su preliminarni rezultati CIK-a za Predsjedništvo BiH

M.

Ostavite komentar