Vang: Odnosi SAD i Kine pali na kritičan nivo - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Vang: Odnosi SAD i Kine pali na kritičan nivo

Kinesko-američki odnosi trenutno prolaze kroz kritičnu fazu zbog politike SAD prema Kini, a Vašington iz toga treba da izvuče odgovarajuće pouke, rekao je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji u razgovoru sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

„Ovi odnosi su u kritičnoj fazi i obe strane hitno moraju da pronađu pravi put da (…) spreče njihovo dalje urušavanje“, navedeno je u saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova posle sastanka Vanga sa Blinkenom na marginama Generalne skupštine UN, prenosi Interfaks.

Šef kineske diplomatije je istakao da je pitanje Tajvana unutrašnja stvar Kine i ocenio da su potezi sadašnje američke administracije u suprotnosti sa njenim tvrdnjama da ne podržava nezavisnost Tajvana. Prema njegovoj oceni, SAD „pokušavaju da potkopaju suverenitet i teritorijalni integritet Kine“.

Vang je naveo da Kina ulaže napore da mirno reši pitanje Tajvana, ali je naglasio da je mirno rešenje nespojivo sa nezavisnošću Tajvana.

„Da bi se istinski podržao mir u Tajvanskom moreuzu, neophodno je jasno se suprotstaviti i zaustaviti bilo kakve korake usmerene na nezavisnost Tajvana“, rekao je Vang.

Prema njegovoj oceni, Vašington treba jasno da vodi politiku jedne Kine i da izrazi protivljenje separatističkim akcijama usmerenim na proglašenje nezavisnosti Tajvana.

(Tanjug)

Danas objavljeno

U Srpcu uhapšene Sarajlije: U 4 vozila pronađena 24 migranta

M.

Polupao aparate u kladionici

M.

Sletio s kolovoza, policija oduzela automobil

M.

Ostavite komentar