2. Marta 2022.

Vang Ji: Treba izbjeći eskalaciju ili čak gubitak kontrole nad sukobom u Ukrajini

Big Portal

Vanga je to rekao tokom telefonskog razgovora sa svojim ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom.

Konstatujući da se situacija u Ukrajini brzo promenila, Vang je rekao da kineska strana žali zbog izbijanja sukoba između Ukrajine i Rusije i da je izuzetno zabrinuta zbog štete koju su pretrpeli civili.

Osnovni stav Kine po pitanju Ukrajine je otvoren, transparentan i dosledan, rekao je kineski ministar spoljnih poslova, dodavši da se Kina uvek zalagala za poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih zemalja.

„Kina smatra da bezbednost jedne zemlje ne treba da bude na štetu bezbednosti drugih zemalja, a još manje da se regionalna bezbednost garantuje jačanjem ili čak širenjem vojnih blokova“, naglasio je Vang.

Kao odgovor na pojačane borbe, kineski ministar spoljnih poslova rekao je ukrajinskom kolegi da je imperativ da se ublaži situacija na terenu i izbegne eskalacija ili čak gubitak kontrole nad sukobom.

On je dodao da je posebno važno sprečiti nanošenje štete civilima i nastanak humanitarne krize.

„Trebalo bi obezbediti pravovremeni pristup humanitarnoj pomoći“, rekao je Vang.

On je izrazio nadu da će Ukrajina preduzeti sve neophodne mere kako bi osigurala bezbednost kineskih državljana u zemlji i nastavila da pruža zaštitu i pogodnosti za evakuaciju kineskih državljana, prenosi KMG.

(BN)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare