5. Augusta 2022.

Vang Ji odbacio izjavu G7 o Tajvanu

Big Portal

„Kristalno su jasni uzroci i razvoj trenutne napetosti oko Tajvanskog moreuza, i jasno je ko je na strani pravde. Sjedinjene Države su te koje su započele nevolju, stvorile krizu i kontinuirano dovodile do eskalacije tenzije“, rekao je Vang u četvrtak na marginama sastanaka ministara spoljnih poslova o saradnji u istočnoj Aziji.

„Flagrantna provokacija Sjedinjenih Država stvorila je veoma loš presedan. Ako se ne ispravi i suprotstavi, da li će se i dalje poštovati princip nemešanja u unutrašnje poslove? Hoće li se i dalje poštovati međunarodno pravo? Kako se može čuvati regionalni mir?“, upitao je Vang.

On je naglasio da izjava ministara inostranih poslova G7 iskrivljuje činjenice i namerno meša ono što je ispravno sa pogrešnim.

„Odakle im pravo da neosnovano kritikuju razumne i zakonite mere Kine za očuvanje njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta? Ko im je dao ovlašćenja? Nije li apsurdno da je prekršilac zaštićen, a branilac optužen?“, ponovo je upitao kineski ministar.

Napomenuvši da je pogrešna reakcija G7 izazvala veliko ogorčenje među kineskim narodom, Vang je rekao da su suverenitet i nezavisnost Kine i drugih zemalja stečeni kroz krvave bitke koje su ljudi vodili i da ih nikada više ne treba narušavati. Današnja Kina više nije ona iz 19. veka, a istorija se ne bi smela i neće ponoviti, naglasio je on.

Međunarodna zajednica treba da se nedvosmisleno suprotstavi svakom aktu koji dovodi u pitanje princip jedne Kine i da se odupre svim povredama suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih zemalja, rekao je Vang.

Zemlje regiona treba da budu ujedinjenije protiv bilo kakve hegemonije, dodavši da samo na taj način zemlje u regionu mogu zaista da zaštite svoju bezbednost, kao i regionalni mir i stabilnost, podvukao je Vang Ji.

(Beta)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare