21. Oktobra 2021.

Van Gogovo remek djelo napokon na aukciji: Očekivana cijena 30 miliona

Big Portal

Akvarel sa temom žetve, pod nazivom “Gomile pšenice”, prikazuje žene koje rade na poljima u Arlu u Francuskoj, piše CNN.

Van Gog je naslikao akvarel 1888. godine, kada se povukao na selo u Francuskoj zbog lošeg zdravlja.

Za vreme boravka u Arlu, slikara je očarao pastoralni način života. Akvarel je jedno od nekoliko njegovih dela koje je naslikao na temu žetve u tom razdoblju.

U katalogu aukcijske kuće Kristi stoji da slika prikazuje Van Gogovu opsednutost japanskom umetnošću. Tamo piše da je slika prvobitno pripadala Van Gogovom bratu Teu, a kasnije je dobila novog vlasnika, jevrejskog industrijalca, Maksa Meirovskog, koji je sliku kupio 1913. godine.

Suočen sa antisemitskim progonom u Nemačkoj, Meirovski je bio primoran da pobegne iz zemlje a sliku je poverio Nemcu koji je trgovao umetninama u Parizu.

https://www.instagram.com/p/CVBGXb3LsLZ/

Slika je potom dospela u vlasništvo Mirjam Karoline Alekadrine de Rotšld, koja je nakon izbijanja Drugog svetskog rata pobegla u Švajcarsku.

Nemci su tokom rata opljačkali kolekciju Rotšildovih, u kojoj je bila i slika “Gomile pšenice”, koja je 1941. prebačena u nacionalnu galeriju “Že de pom” u Parizu, u kojoj su nacisti čuvali dela koja su smatrali “degenerisanim”.

Slika je nakon toga završila u zamku Šlos kogl u Austriji, gde je ušla u neimenovanu privatnu kolekciju.

Izgubljenu sliku je porodica Rotšildovih pokušala da vrati u svoj posed nakon pada nacističkog režima, ali im to nije uspelo.

Sliku je 1978. godine kupio kolekcionar Edward Lochridge Cox, teksaški naftni magnat, koji je voleo impresioniste.

Van Gogov akverel je deo veće kolekcije Kristi s njegovim delima, a u njoj su i slike ostalih poznatih umetnika, poput Sezana i Monea.

“Gomile pšenice” je poslednji put viđena u javnosti 1905. godine kada je bila eksponat na široj retrospektivi Vangogovih slika u muzeju Stedelijk u Amsterdamu.

Umetnine koje su opljačkali nacisti poslednjih godina su u središtu nekoliko vlasničkih sporova.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare