15. Maja 2020.

Valentina Tereškova: Prva žena koja je letjela u svemir

Big Portal
https://youtu.be/YYR7z90Ut4I

Iako je u poodmaklim godinama, rođena je 1937. godine, Valentina Tereškova je i danas veoma aktivna.

Ona je uzorna majka i baka, ali je i član ruske astronautske zajednice, zamenica predsedavajućeg ruske Dume za unutrašnje federalne poslove.

Upućeni kažu da izgleda daleko mlađe i vitalnije od većine vršnjakinja. Pre svega zahvaljujući njenoj genetskoj predispoziciji, ali i tome što se zdravo hrani i redovno vežba.

Mala “zvezda” Foto: A.M.

NJen dan počinje tradicionalnim ruskim doručkom, prirodnim čajem, a slede lagane vežbe razgibavanja, duga jutarnja šetnja. NJen ručak je, takođe, lagan, popodne odlazi na neku vrstu pilatesa, a pred spavanje izbegava hranu koja bi joj opteretila želudac.

Zahvaljujući čvrstoj samodisciplini Valentina i danas zadivljuje ljude, ali i naučnike koji nastavljaju da proučavaju njen organizam, tražeći naučne odgovore na večita pitanja o zdravom životu i dugovečnosti.

Valentina je prva žena koja je poletela u svemir, a sa putovanja 1963. godine se zamalo nije vratila, a neki detalji su ostali nepoznati.

Tereškova je bila odabrana za misiju, pre svega, zbog ogromnog iskustva u skakanju padobranom, što se na kraju misije pokazalo ključnim za povratak kući. Do trenutka kada je u svemir otputovala u brodu “Vostok 6”, Tereškova je odradila 126 skokova, što je bilo važno i zbog činjenice da su ruski astronauti pri povratku na zemlju iskakali iz svemirskog broda i prizemljivali se uz pomoć padobrana.

Pred sam kraj putovanja Tereškova je primetila da je njen brod počeo da se udaljava od Zemlje umesto da se približava. Utvrđeno je da je brod bio programiran za uzlaznu, a ne silaznu putanju!

– Počela sam sve više da se penjem i uspela sam na vreme da javim kontroli na Zemlji šta se događa, pa je doneta odluka da zbog lične bezbednosti moram da skočim padobranom sa nešto više od 6.000 metara – seća se Tereškova.

Prizemljila se blizu granice Kazahstana, Mongolije i Kine. Sletanje u region Altaja nije bio lak. Iscrpljena je bukvalo pala među začuđene meštane koji su radoznalo pritrčali da joj pomognu. Ponudili su joj svoj skromni obrok od krompira, kvasa i domaćeg hleba.

Padobran joj je spasio život.

Tokom trodnevnog leta u orbiti Valentina je imala i zdravstvenih tegoba koje je prebrodila samo zahvaljujući mentalnoj snazi.Valentinina vekna od prosa100 grama prosa, 50 grama crvenog sočivakašika ovsenih pahuljica, 2 kašike mlevenog lana, šargarepa, 2 kašike maslinovog ulja, 2 kašike pasiranog paradajza Priprema: Skuvaju se odvojeno proso i sočivo. Na maslinovom ulju se prodista iseckan crni i beli luk i narendana šargarepa. Pomešajte kuvano proso i sočivo sa dinstanim lukom, dodajte lan i ovsene pahuljice, paradajz, žalfiju, biber i so. Pecite u rerni na 180 stepeni pola sata.

U jednom trenutku je, čak, prestala da odgovara na poruke iz komandnog centra, ali se kasnije ispostavilo da je – zaspala. Prostor u njenoj kabini je bio toliko skučen da je pravo čudo kako je prošla bez zdravstvenih posledica.

Za put u svemir više puta je odlikovana, ali njena jedina neostvarena želja je da se otisne put Marsa, jer heroina se nikada ne predaje i ne odustaje.

magazin.novosti.rs/

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare