Vakuum u regionu otvoriće vrata za druge zemlje - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Vakuum u regionu otvoriće vrata za druge zemlje

Pristupanje zemalja zapadnog Balkana EU ključno je za bezbjednosti i stabilnost Evrope, izjavio je austrijski kancelar Sebastijan Кurc.

On je pozvao Evropsku uniju da pruži balkanskim zemljama stvarne izglede za pristupanje Uniji pred samit EU i zapadnog Balkana na Brdu kod Кranja.

Кurc je najavio da će podržati prijedlog Slovenije da se zemlje zapadnog Balkana prime u EU do 2030. godine.

“Moramo nastaviti da dajemo zemljama zapadnog Balkana kredibilne izglede za pristupanje”, istakao je Кurc, uz napomenu da to uključuje kako ekonomsku tako i podršku naporima za sprovođenje reformi u zemljama regiona.

Кurc je rekao da će vakuum u regionu otvoriti vrata za druge zemlje, kao što su Кina i Turska, da popune prazninu i prošire uticaj na kontinentu, javio je portal “Euraktiv”.

Austrija odavno podržava ubrzani proces pristupanja zemalja zapadnog Balkana Uniji. Кurc je tokom posjete Srbiji u septembru naglasio da će EU biti kompletna tek kada joj se pridruže sve zemlje regiona.

Lideri EU sastaće se danas na Brdu kod Кranja u Sloveniji, radi neformalne večere, a sutra će im se na samitu pridružiti lideri zemalja zapadnog Balkana.

Danas objavljeno

Francuz pokušao da prevesla Atlantik, pronađen mrtav u kabini plovila

Vanja A

Odobreno slanje oružja u Ukrajinu

Vanja A

Haos u Istanbulu: Autobus se prevrnuo u provaliju, ima mrtvih

Vanja A

Ostavite komentar