"Vakcinišite se ili se zarazite koronavirusom do kraja zime" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Vakcinišite se ili se zarazite koronavirusom do kraja zime”

Njemački ministar zdravlja upozorio da brz porast broja novozaraženih ukazuje na to da će se verovatno svi u zemlji koji nisu vakcinisani zaraziti do kraja zime.

Dodao je i da će neki od njih umreti.

Zvanični podaci za protekla 24 sata u Nemačkoj pokazuju više od 30.000 novopotvrđenih slučajeva, što je povećanje od oko 50 odsto u odnosu na pre nedelju dana, prenosi AP.

Nemačke bolnice su upozorile da su kapaciteti intenzivne nege skoro iscrpljeni, a neki pacijenti moraju da budu prebačeni u druge udaljene klinike.

Ministar zdravlja Jens Špan pozvao je Nemce da se vakcinišu, uključujući tu i primanje buster doze vakcine, ukoliko su se vakcinisali sa prve dve doze pre više od šest meseci kako bi se smanjio rizik od ozbiljne bolesti.

“Do kraja ove zime skoro svi u Nemačkoj biće vakcinisani, oporavljeni ili preminuli”, rekao je Špan novinarima u Berlinu.

On je priznao da su neki ovo gledište opisali kao cinično. “Ali istina je. Sa veoma zaraznom delta varijantom to je vrlo, vrlo verovatno i zato preporučujemo vakcinaciju što pre”, poručio je ministar.

Takođe je pokušao da ublaži zabrinutost zbog toga što Nemačkoj ponestaje vakcina proizvođača Biontek i Fajzer, rekavši da je na raspolaganju dovoljno dodatnih doza Modernine vakcine da bi se zadovoljila tražnja tokom preostalog dela godine, prenosi Rojters.

On je kazao da Nemačka ima 50 miliona doza vakcina kompanija Biontek i Moderna, koje su na raspolaganju građanima do kraja godine, što je dovoljno i za prvu, drugu dozu, kao i za buster dozu.

Špan je upozorio da Nemci koji su se vakcinisali vakcinom Bionteka i Fajzera ne izbegavaju vakcinu Moderne za buster dozu, jer je 16 miliona doza ove vakcine u riziku da istekne u prvom kvartalu sledeće godine, ako se ne iskoriste.

Danas objavljeno

Usvojili su, zvanično

Vanja A

Vatreni okršaj kod američke granice: Vojska hitno reagovala, ima mrtvih

Vanja A

Snažan zemljotres u regionu Tajvana

Vanja A

Ostavite komentar