Vakcinisani đaci da idu u školu, nevakcinisani onlajn - BIGportal.ba
Region Vijesti

Vakcinisani đaci da idu u školu, nevakcinisani onlajn

– Odvajanje vakcinisanih od nevakcinisanih učenika starijih od 12 godina jedino je logično rešenje koje vidim za početak školske godine. Oni koji su primili vakcinu da idu na nastavu, a oni koji nisu da budu na onlajn nastavi, kaže u intervjuu za Kurir epidemiolog prim. dr Predrag Kon, član Kriznog štaba za borbu protiv kovida 19.

Iako je preporučena, gotovo uopšte da nema vakcinacije dece starije od 12 godina, rekao je dr Kon i ocijenio da pravljenje kolektiva u kom se mešaju vakcinisani i nevakcinisani virusu praktično ostavlja motor da živi koliko god hoće.

  • Ali odluku mora da donese Ministarstvo prosvete. Ne možete da ostavljate zajedno zaštićene i nezaštićene, i to prvenstveno u interesu nezaštićenih. U momentu kada kreće epidemija, dolazi do proboja imuniteta i kod vakcinisanih i samo se dešava ono čemu smo sada svedoci – da se bolest menja i postaje daleko blaža. I tako vakcina deluje i na kraju krajeva smanjuje smrtnost, što je osnovni cilj, rekao je dr Kon.

Što se tiče đaka mlađih od 12 godina, dr Kon procjenjuje da će Ministarstvo prosvjete najvjerovatnije ići na varijantu da učenici od prvog do četvrtog razreda idu na nastavu, a petog i šestog da kombinuju dan onlajn, dan nastava. I nošenje maski je obavezno, rekao je dr Kon za Kurir.

(BN)

Danas objavljeno

Hrvatska: U centru Pule grafiti s kukastim krstom

M.

Bajden i Šolc 7. februara o Ukrajini

M.

Hakerski napad: Deset sekundi poziva na ubistvo vrhovnog lidera na televiziji

M.

Ostavite komentar