Vakcinisani busterom iz svih zemalja svijeta mogu u Austriju bez ograničenja - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Vakcinisani busterom iz svih zemalja svijeta mogu u Austriju bez ograničenja

Od ponedjeljka 24. januara u Austriju će moći ući sve osobe iz svih zemalja svijeta, uključujući i one iz država s visokim epidemiološkim rizikom, bez ikakvih ograničenja i uslova ukoliko su vakcinisani s trećom (buster) dozom protiv virusa korona.

Ovo je u srijedu naveče objavilo Savezno ministarstvo za socijalna pitanja, zdravstvo, njegu i zaštitu potrošača.

U skladu s novom odlukom o ulasku u Austriju, 14 država i područja koje su do sada bile na listi zemalja s virusnim sojevima, izbrisane su sa te liste, javila je austrijska novinska agencija APA.

Među njima su, kako se navodi, i Danska, Nizozemska, Norveška i Velika Britanija, kao i 10 zemalja iz južne Afrike.

Dakle, za putnike iz cijeloga svijeta, ako su vakcinisani s tri doze vakcine više nema nikakvog ograničenja pri ulasku u Austriju.

Kao razlog za promjenu Odredbe o ulasku u Austriju navodi se trenutna epidemiološka situacija u Austriji, koja je takođe postala zemlja visokog rizika za neke zemlje, među kojima je i Njemačka, s obzirom na dominirajući omikron soj virusa korona, piše Klix.

Novom odredbom, ulazak u Austriju dozvoljen je i svim osobama koje su vakcinisane ili su preboljele virus korona, uz obavezno predočenje negativnog PCR testa, ne starijeg od 48 sati (tzv. 2G+ pravilo).

Do sada je za putnike s liste zemalja i područja s virusnim varijantama i visokim epidemijskim rizikom vrijedilo pravilo da mogu ući u Austriju samo ako su vakcinisani s tri doze vakcine (dvije doze + buster), protiv virusa korona, uz obavezno predočenje negativnog PCR testa.

Odredba o ulasku u Austriju, koja je bila ograničenog trajanja do 31. januara 2022. godine, produžuje se za mjesec dana odnosno do kraja februara ove godine, piše u Službenom listu, prenose austrijski mediji.

Danas objavljeno

Nebenzja: Primjetan pad diplomatskog potencijala zapadnih država

M.

Zelenski: Zašto neke zemlje EU blokiraju nove sankcije Rusiji?

M.

Snažan zemljotres pogodio Istočni Timor: 6,4 stepena po Rihteru

M.

Ostavite komentar