Vakcinisani bi mogli putovati bez PCR testa - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Vakcinisani bi mogli putovati bez PCR testa

“Osoba koja je u potpunosti vakcinisana se u budućnosti mora tretirati kao i osobe sa svježim negativnim testom na virus korona”, rekao je ministar zdravstva Jens Špan u razgovoru za nedjeljno izdanje dnevnika Bild.

Njemački epidemiološki institut “Robert Koh” objavio je kako kod vakcinisanih protiv virusa korona nema nekog rizika od prenosa zaraze nakon čega je njemački ministar zdravstva danas najavio ublažene mjere za vakcinisane.

“Ko je u potpunosti vakcinisan, on se u budućnosti mora tretirati kao i osobe sa svježim negativnim testom na virus korona”, rekao je ministar zdravstva Jens Špan u razgovoru za nedjeljno izdanje dnevnika Bild.

Špan se pritom poziva na izvještaj državnog epidemiološkog instituta “Robert Koh” iz kojeg proizlazi da je kod osoba koje su u potpunosti vakcinisane moguće prenošenje virusa manje nego kod osoba koje su testirane negativno.

“Prenos virusa kona kod osoba koje su cijepljene, najkasnije 15 dana nakon primanja i druge doze vakcine, manji je nego kod osoba s negativnim testom na virus korona”, proizlazi iz izvještaja Instituta “Robert Koh”.

Prema mišljenju tog instituta, osobe koje su primile i drugu dozu vakcine, trebale bi biti oslobođene obaveznih testova i karantine.

Ministar zdravlja je rekao kako je izvještaj “Robert Koh” instituta poslano saveznim pokrajinama u subotu te kako bi se što prije trebalo vakcinisane osloboditi obaveze testiranja i samoizolacije.

Vakcinisane osobe bi tako mogle imati pristup uslugama poput frizera ili ulaska u trgovine ili muzeje gdje se zahtijeva aktuelni negativni test.

“Mi bismo u sljedećim sedmicama u razgovoru s pokrajinskim vlastima trebali nove mjere provesti u djelo”, rekao je Špan.

(Agencije)

Danas objavljeno

Dodik: Četvrti delegat u Domu naroda BiH bitan radi zaštite nacionalnih interesa Srpske

Vanja A

Šef srpskog podzemlja sletio u Beograd: Luka Bojović stigao u Srbiju nakon 10 godina

Vanja A

Dačić: Zbog mogućih terorističkih napada izbjegavati putovanje u Tursku, posebno u Ankaru

Vanja A

Ostavite komentar