Vakcine sa Torlaka odobrene za upotrebu - BIGportal.ba
Region Vijesti

Vakcine sa Torlaka odobrene za upotrebu

Ruski Institut Gamileja odobrio je za upotrebu 550.000 vakcina “Sputnjik V”, koje su proizvedene na Torlaku, do 13. avgusta.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je da je Institut Gamaleja sinoć odobrio upotrebu vakcina sa Torlaka, koje su, kaže, potpuno istog kvaliteta kao vakcine koje su proizvedene u Rusiji.

On je za RTS pojasnio da je kontrolisano 18 parametara po najvećim svetskim standardima i svi su pokazali izvrstan rezultat, dodajući da je kontrolisano 960 uzoraka, po svim svetskim standardima. Popović je dodao da su vakcine spremne za upotrebu.

“Imamo 550.000 vakcina – 275.000 vakcina komponente 1 i i 275.000 vakcina komponenta 2, spremnih za upotrebu ovde u Srbiji, s oznakom proizvedeno u Srbiji”, rekao je Popović.

Kada je reč o izvovu, kaže da će odluku o tome doneti Vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić.

“Mi treba da usaglasimo sa ruskim partnerima, da dobijemo od njih odobrenje za izvoz, da se ne bi desilo da i jedni i drugi izvozimo na ista tržišta. Ali, siguran sam da ce za RS, Crnu Goru, Severnu Makedoniju, BiH, za naše komšije sigurno biti ovih vakcina u dovoljnim kolicinama”, rekao je Popović.

Danas objavljeno

Putin u petak sa liderima oslobođenih teritorija, potpisivanje sporazuma o ulasku u sastav Rusije

M.

Amerika “čuva” Seul, a Kim lansira

M.

Pronađeno tijelo kod Vlasenice

M.

Ostavite komentar