Vakcine naručene u koordinaciji sa entitetima i Brčko distriktom - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Vakcine naručene u koordinaciji sa entitetima i Brčko distriktom

Odluke o nabavci vakcina protiv virusa korona donose se isključivo u saradnji i koordinaciji sa nadležnim zdravstvenim vlastima Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta, te na osnovu njihovih iskazanih inicijativa i potreba, saopšteno je danas iz Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara.

Iz Ministarstva navode da se u svom radu strogo pridržavaju odredbi Ustava BiH, kojim je jasno utvrđeno da je nadležnost u području zdravstva na entitetima i Brčko distriktu.

  • Poštujući zakonske propise, nabavka lijekova i vakcina u nadležnosti je entiteta, te Ministarstvo civilnih poslova ne donosi samostalno odluke – navode iz ovog Ministarstva.

U saopštenju se podsjeća da je u skladu sa iskazanim potrebama entiteta i Brčko distrikta, naručeno 1.232.000 doza vakcine kroz aktivnosti KOVAKS mehanizma, a iskazana je i potreba entiteta za 892.000 doza u okviru EU mehanizma nabavke.

Tokom iskazivanja prvih potreba nabavke u okviru EU mehanizma, prije svega razmatrane su vakcine proizvođača “Biontek”-“Fajzer” i “Moderna”, znajući za činjenicu da je vakcina proizvođača “Biontek”-“Fajzer” dobila potrebna odobrenja od Evropske agencije za lijekove, a da se odobrenje za vakcinu “Moderne” očekuje sredinom januara.

Prve alokacije su određene za zemlje članice EU dok će tačan broj alokacija, kao i broj doza po svakoj od alokacija za zemlje zapadnog Balkana biti definisan u smjernicama Evropske komisije koje BiH očekuje tokom januara.

Kada je riječ o nabavci u okviru KOVAKS mehanizma, nakon što BiH dobije informacije o preciznim rokovima i vrsti vakcine koja će biti distribuisana, entiteti i Brčko distrikt preuzeće dalje aktivnosti realizacije.

  • Ministarstvo civilnih poslova je na osnovu saglasnosti Predsjedništva BiH i Savjeta ministara, isključivo poštujući ustavne nadležnosti i iskazane potrebe nadležnih vlasti entiteta i Brčko distrikta, potpisalo Sporazum o pristupu KOVAKS mehanizmu te koordinisalo pristup EU mehanizmu za nabavku vakcine. Uzimajući u obzir navedene činjenice, ni u kojem slučaju ne stoje primjedbe o nedostatku koordinacije i komunikacije u ovom izuzetno značajnom trenutku za sve stanovnike BiH – poručuju iz ovog ministarstva.

Posebno se navodi da u koordinaciji sa nadležnim ministarstvima, nije iskazana potrebe za nabavku direktnim pregovaranjem sa proizvođačima vakcina, jer je stav bio da prioritet treba biti bezbjednost nabavljene vakcine, što garantuje Kovaks i EU mehanizam nabavke.

Savjet ministara je na sjednici održanoj 29. decembra usvojio odluku o odobravanju dva miliona KM za plaćanje troškova nabavke vakcine protiv virusa korona, te usvojio Informaciju Ministarstva civilnih poslova o potrebi hitne pomoći Evropske komisije za obezbjeđivanje dodatnih i jačanje postojećih kapaciteta hladnih lanaca i materijala za vakcine u BiH, pripremljenu u skladu sa zahtjevima nadležnih institucija entiteta i Brčko distrikta

Danas objavljeno

Maskirane osobe pucale iz kalašnjikova na autobus kod Dečana, četvoro poginulih

M.

SZO novi soj virusa korona nazvala “Omikron”

M.

Uhapšen Srbin iz Hrvatske Kostajnice

M.

Ostavite komentar