Vakcine “Moderne” i “Fajzera” vjerovatno štite od korone doživotno, neće biti potrebe ni za trećom dozom - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Vakcine “Moderne” i “Fajzera” vjerovatno štite od korone doživotno, neće biti potrebe ni za trećom dozom

Novo istraživanje koje je u ponedjeljak objavljeno u časopisu “Nejčr” sugeriše da je moguće da vakcine protiv kovida-19 koje su napravili “Fajzer” i “Moderna” pružaju doživotnu zaštitu od te bolesti, prenosi New York Times.

Naučnici su otkrili da su osobe koje su primile obje doze bilo kojeg od tih vakcina, razvile snažan i stabilan imunološki odgovor na kovid. Uz to, pokazalo se da su antitijela koja proizvode učinkovita u borbi protiv dvije varijante korona virusa SARS-CoV-2.

To znači da bi vakcinisani mogli imati dugotrajan imunitet, višegodišnji pa čak i doživotni, te da se neće morati ponovo vakcinisati, čak ni u slučaju da korona virus dodatno mutira u nove varijante.

– Izdržljivi imunitet koju stvaraju ove vakcine je dobar znak – rekao je dr. Ali Elebedi, imunolog sa Univerziteta Vašington u Sent Luisu, te vodeći autor ovog istraživanja.

U istraživanju učinkovitosti “Fajzerove” i “Modernine” vakcine protiv kovida-19 sudjelovala je 41 osoba, od kojih je osam prethodno bilo zaraženo kovidom.

Naučnici su u sklopu istraživanja proučavali limfne čvorove, žlijezde koje proizvode memorijske limfocite B, ćelije imunološkog sistema koje pamte prijetnje s kojima se čovjek susreće.

Zahvaljujući tim ćelijama, ljudski imunitet može brže distribuisati antitijela za ponovnu borbu s tom istom prijetnjom. Takođe, ako antitijela ponestane, memorijski limfociti B mogu proizvesti još. Memorijski limfociti B krvotokom mogu cirkulisati godinama, pa čak i decenijama.

Nakon što se neko vakciniše protiv kovida-19 ili ga preboli, u limfnim čvorovima se formira germinativni centar, mjesto gdje se zreli limfociti B uzgajaju, diferenciraju i mijenjaju gene svojih antitijela tokom normalne reakcije organizma na infekciju.

Naučnici su iz limfnih čvorova učesnika istraživanja pet puta uzimali uzorke – tri, četiri, pet, sedam i 15 sedmica nakon primanja prve doze vakcine.

Istraživanje je pokazalo da su germinativni centri kod učesnika istraživanja bili dosta aktivni i četiri mjeseca nakon primanja vakcine te da broj memorijskih limfocita B koji su zapamtili kovid-19 nije pao. Germinativni centri su kod većine najaktivniji tokom dvije sedmice nakon imunizacije, a potom im produktivnost padne.

– Činjenica da su reagovali i četiri mjeseca nakon vakcinacije je zaista jako dobar znak – rekao je Elebedi.

Iako su u istraživanju sudjelovale osobe koje su primile “Fajzerovu” vakcinu, Elebedi je rekao da bi se isti zaključci mogli primijeniti i na Moderninu vakcinu jer je napravljena pomoću iste tehnologije, tehnologije glasničke RNK (mRNK).

Studija nije obuhvatila vakcinu “Džonson i Džonson”, a Elebedi je rekao da sumnja da bi imunološki odgovor bio toliko jak, jer je ova vakcina napravljena pomoću drugačije tehnologije, piše Jutarnji list.

Danas objavljeno

Kina proslavlja Dan državnosti

M.

Detalji zločina u Beogradu: Ubijena žena radila kao doktorica u Bijeljini

M.

Vučić u Bugarskoj: “Važno za Srbiju”; “Teška jesen i još teža zima”

M.

Ostavite komentar