Vakcina protiv virusa korona za tri do četiri mjeseca - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Vakcina protiv virusa korona za tri do četiri mjeseca

Klinička testiranja vakcine protiv korona virusa očekuju se za tri do četiri meseca, izjavio je portparol Svetske zravstvene organizacije Tarik Jašarević.

“Timovi stručnjaka iz celog sveta angažovani su danonoćno u ovoj, ali i drugim zajedničkim misijama, i verujemo da će doneti rezultate”, kaže Jašarević za “Večernje novosti”.

Na pitanje lista da li je proces razvijanja vakcine protiv COVID-19 mogao da bude brži, on je rekao da je proces koji vodi do nove vakcine veoma složen i da tu ništa ne sme da se previdi.

“Novi virus je globalni problem, a vakcina protiv njega globalni poduhvat za koji imamo podršku i Svetske banke i Koalicije za inovacije u sprečavanju širenja infektivnih bolesti. Cilj je svima da se što pre dodje do vakcine”, dodao je portparol SZO.

Prema njegovim rečima, potvrđeno je na osnovu genetske strukture virusa da on ne dolazi iz laboratorije, a sve je više dokaza o povezanosti COVID-19 sa sličnim virusima korona koji se javljaju kod slepih miševa, naročito kod vrste Rhinolophus.

“Sam početak i put transmisije virusa na ljude do sada je nejasan. Najverovatnija je pretpostavka da je životinja prenosnik sa slepih miševa na ljude. Za odgovorom koja, još se traga”, precizirao je Jašarević.

On dodaje da je SZO ohrabrena kontinuiranim opadanjem broja obolelih u Kini, ali i zabrinuta brojem obolelih u drugim delovima sveta. “Posebno brinu zabeleženi slučajevi bez jasne epidemiološke povezanosti. Tu mislim na primere koje nije pratilo prethodno putovanje u virusom pogodjena područja, niti je potvrđen kontakt sa zaraženima”, rekao je Jašarević.

On je savetovao zemljama u kojima još nije zabeležena korona da u slučaju da se to ipak dogodi deluju brzo i agresivno, i da sprovedu rane i preventivne mere.

(Tanjug)

Danas objavljeno

SIPA uhapsila 16 osoba, oduzeto 20 kilograma spida

M.

Trilateralni sastanak predsjednika Francuske, Njemačke i Srbije sutra u Pragu

M.

Njujork tajms: Ukrajinci organizovali ubistvo Darje Dugine

M.

Ostavite komentar