Vakcina protiv virusa korona štiti dvije godine - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Vakcina protiv virusa korona štiti dvije godine

Ljudi koji prime novu rusku vakcinu protiv virusa korona biće imuni na njega do dvije godine, saopštilo je rusko Ministarstva zdravlja.

Ministar zdravlja Mihail Muraškov rekao je da je vakcina nastala u istraživačkom centru “Gamaleja”, koji je radio na pronalaženju vakcine i da pritom koriste oprobane procedure uzgoja vektora adenovirusa.

-Želio bih da naglasim da su istraživači iz naših naučnih centara još 1990-ih godina uspješno ekperimentisali sa pripremom za genske terapije. Daljim istraživanjima formirana je univerzalna platforma za izradu vakcina protiv različitih infektivnih bolesti, a na tim platformama su naučni istraživači i naši stručnjaci uspjeli da naprave šest vakcina koje su u različitoj mjeri u upotrebi u Rusiji – izjavio je Muraško i naveo kao primjere vakcine protiv ebola virusa i korona virusa tipa MERS-KoV.

Istovremeno, direktor Nacionalnog istraživačkog centra “Gamaleja” Aleksandar Gincburg izjavio je da preparat koristi adenovirusne kontejnere za isporuku gena koji kodiraju proteine “korone” kod virusa. Unosiće se dva puta.

Kao što je naučnik pojasnio, isti gen se uvodi na različite nosioce, što omogućava dobijanje zaštitnog imuniteta, pritom tokom dužeg vremenskog perioda.

Kako kaže, takav pristup garantuje s velikom vjerovatnoćom da će osoba koja je primila ovu vakcinu u “pojačanoj“ verziji – biti zaštićena od moguće zaraze virusom korona “najmanje dvije godine, a vjerovatno i na duži period”.

Guncburg je takođe precizirao da je takav dugoročni efekat lijeka dokazan tokom zajedničkog rada Naučno-istraživačkog centra i medicinskih ustanova ruskog Ministarstva odbrane u afričkoj Gvineji na vakcinama protiv virusa ebole.

Ranije je predsjednik Rusije Vladimir Putin saopštio da je u Rusiji registrovana prva na svijetu vakcina za prevenciju kovida 19, koju je razvio Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju “Gamalej” u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije.

(Sputnjik)

Danas objavljeno

Mika Aleksić negirao silovanja i polno uznemiravanje glumica

M.

Evakuacija u Parizu – pretnja bombom

M.

Kim smršao 20 kilograma, izvještaj odbacuje glasine da je koristio dvojnika

M.

Ostavite komentar