Vakcina protiv smrtonosnog virusa stiže za nekoliko mjeseci, uskoro slijedi PRVI TEST - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Vakcina protiv smrtonosnog virusa stiže za nekoliko mjeseci, uskoro slijedi PRVI TEST

Vakcina protiv korona virusa mogla bi da bude dostupna “u roku od nekoliko mjeseci”, tvrdi naučnik sa univerziteta Oksford.

Profesorka Sara Gilbert i njene kolege sa Instituta “Džener” ubrzano rade na tome da zaustave širenje smrtonosnog virusa KOVID-2019.

Uskoro će “zaliha sjemena” biti razvijena u pravu vakcinu u Italiji, sa početnih 1.000 doza za klinička ispitivanja, piše Dejli mejl.

Svjetska zdravstvena organizacija ranije je upozorila da će biti potrebno najmanje 18 mjeseci da se razvije vakcina, kao i da će se trenutna epidemija proširiti do jeseni, piše Blic.

Za sada ne postoji vakcina koja može da zaštiti od visoko zarazne infekcije koja je usmrtila 2.126 osoba i zarazila skoro 76.000 ljudi. I dalje nastavlja da raste broj oboljelih van kontinentalne Kine, dok je u provinciji Hubej, žarištu virusa, širenje zaraze pokazalo prve znake posustajanja.

Isti tim sa univerziteta Oksford radio je i na vakcini protiv srodnog korona virusa MERS na Bliskom Istoku. To im je bio početni korak u razvoju vakcije protiv KOVID-2019, jer se za “rođačke” viruse mogu koristiti slični pristupi.

– Upotrebom tehnologije za koju se zna da dobro djeluje na drugu vakcinu protiv korona virusa možemo da smanjimo vrijeme potrebno za pripremu za klinička ispitivanja – rekla je profesorka Gilbert, dodavši da će vakcina biti spremna za nekoliko mjeseci.

Ove dobre vijesti daju nadu desetinama hiljada pacijenata, kao i onima koji će tek biti biti zaraženi.

Od korona virusa u posljednja 24 časa u kineskoj provinciji Hubej, u kojoj se virus prvi put i pojavio, oboljelo je još 349 osoba, što je najmanji broj oboljelih u toku jednog dana.

Ipak, stručnjaci navode da je to najvjerovatnije zbog promjene shvatanja šta je “potvrđen slučaj virusa”, odnosno prema najnovijim smjernicama kineske vlade neće se više računati klinički dijagnostifikovani pacijenti, već samo laboratorijski, dok će se drugi smatrati sumnjivim slučajevima.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Olujni vjetar i kiša na Krimu; Bez struje oko 56.000 ljudi

M.

Hiljade ljudi u Šapcu – Građani izašli na ulice

M.

Snijeg izazvao velike probleme na putevima u BiH: Ima i obustava saobraćaja

M.

Ostavite komentar