Vakcina protiv korone neće biti dostupna bar još godinu dana - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Vakcina protiv korone neće biti dostupna bar još godinu dana

Vakcina protiv korona virusa možda neće biti dostupna javnosti sve do septembra 2021. godine, upozorio je istaknuti britanski naučnik.

Profesor Piter Openšo sa Imperijal koledža u Londonu i savjetnik vladine naučne savjetodavne grupe za hitne slučajeve rekao je da očekuje devetomjesečni jaz između otkrića vakcine i njenog stavljanja na raspolaganje javnosti.

Okfordska vakcina, u koju mnogi polažu nade, u subotu je ponovo nastavila svoja ispitivanja nakon kratke pauze zbog zabrinutosti da bi ona mogla da izazove opasne neželjene efekte.

“AstraZeneka”, farmaceutska kompanija, već je započela proizvodnju vakcine očekujući njeno odobrenje. Ukoliko dobiju zeleno svjetlo, proizvedene doze biće podijeljene zemljama koje su je naručile još u eksperimentalnoj fazi.

Upozoravajući na moguća kašnjenja u distribuciji vakcine, profesor Openšo rekao je da će za programe vakcinacije trebati vremena.

–S obzirom na to da su rezultati svih ispitivanja vakcina najavljeni za narednih nekoliko mjeseci, vjerujem da, na osnovu onoga što znamo o imunološkom sistemu, imuni odgovori koji su indukovani ovim vakcinama mogu da pruže zaštitu nekoliko mjeseci, možda čak i godinama – rekao je.

Profesot Openšo je ocijenio da će pozitivnirezultati makar jednog od ispitavanja vakcina doći prije kraja godine, prenosi Blic.

–A to znači da ćemo možda u nekom dijelovima svijeta imati programe vakcinacije devet mjeseci nakon toga. Vjerujem da će vakcina biti dostupna do sljedeće zime – kazao je.

Foto: Juan Ignacio Roncoroni/EPA
Autor: Srpskainfo

Danas objavljeno

“Bolje da odem časno i dostojanstveno nego da budem poltron i lomljiv”

M.

Uhapšena još dva muškarca zbog ubistva Đokića

M.

Kod Okučana poginule tri osobe u sudaru

M.

Ostavite komentar