16. Marta 2021.

“Vakcina nije političko pitanje; kovid-pasoši ne mogu da budu diskriminatorni”

Big Portal

Sijarto je rekao da Mađarska ne prihvata da se priznaje samo vakcina koju odobrava evropska nadležna institucija.

On se obratio na zajedničkoj konferenciji za medije sa šefom srpske diplomatije Nikolom Selakovićem, o tome kakav je stav Mađarske po pitanju kovid-pasoša i odobravanja vakcina.

Šef mađarske diplomatije kaže i da kovid-pasoš mora da poštuje propise Evropske unije, ali da oni omogućavaju dva načina odobravanja vakcine.

“Jedno je Evropski farmakološki institut, a drugi način je da u situaciji opasnosti, nacionalni nadležni organi odluče koju će vakcinu prihvatiti. Mi ne prihvatamo da se u odnosu na kovid-pasoš prihvata samo vakcina koju odobrava evropska nadležna institucija, nego u budućnosti treba da prihvate i vakcine koje se na nacionalnom nivou odobre”, kazao je Sijarto.

Na pitanje kakva je situacija u Mađarskoj kada je reč o vakcini Astrazeneke i da li planiraju suspenziju, Sijarto kaže da stalno vrši monitoring i da će postupati u skladu sa onim što njihovi stručnjaci budu smatrali za shodno.

“Kod nas u Mađarskoj nije političko pitanje da li se jedna vakcina može koristiti ili ne, već je to zadatak stručnjaka i kako stručnjaci odluče, mi ćemo postupati po tome”, zaključio je Sijarto.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare