Vakcina "Epivak korona" biće sezonska, imunitet nakon mjesec dana - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Vakcina “Epivak korona” biće sezonska, imunitet nakon mjesec dana

Vakcinacija ruskom vakcinom “Epivak korona” biće sezonska, proučavaće se učestalost primjene, ali imunitet neće biti doživotan, rekao je šef Odjeljenja za zoonotske infekcije i grip centra “Vektor” Aleksandar Rižikov.

  • Proučavaćemo učestalost revakcinacije. Nakon minimum dvije vakcinacije potrebna je revakcinacija za šest ili deset mjeseci – rekao je Rižikov.

On se nada da će revakcinacija u budućnosti biti na svake tri godine, da će postojati stabilniji imunitet, ali ne doživotni, što je, kako kaže, prednost vakcine u smislu njene sigurnosti.

  • Imunitet se formira mjesec dana nakon prve vakcinacije. Karantin nije potreban, ali je neophodna zaštita od spoljne infekcije, nošenje maske nakon prve i druge vakcinacije je neophodno kako se u tom trenutku ne bi zarazili, jer organizam u tom periodu nije zaštićen – naveo je Rižikov.

On očekuje da će se nivo zaštite antitjela održavati najmanje šest mjeseci, prenosi “Sputnjik”.

  • Tri nedjelje poslije vakcinacije pacijenti ne bi trebalo da se prehlade i konzumiraju alkohol – rekao je Rižikov.

Masovna vakcinacija “Epivak koronom” će početi 2021. godine i biće besplatna.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin u oktobru je govorio o registraciji druge ruske vakcine protiv virusa korona, koju je razvio Državni naučni centar “Vektor”, a koja je nazvana “Epivak korona”.

Danas objavljeno

Bajden i Makron spremni za razgovor o Ukrajini i trgovinskim odnosima

M.

Pale teške riječi. Zlatna era je završena

M.

Lice lišeno slobode, oduzeta droga

M.

Ostavite komentar