Vajukić svirepo ubio starca, a osuđen na 10 godina robije, kćerka u suzama i nevjerici - BIGportal.ba
Hronika Republika Srpska / BiH Vijesti

Vajukić svirepo ubio starca, a osuđen na 10 godina robije, kćerka u suzama i nevjerici

Bogdan Vajukić (23) osuđen je u Okružnom sudu u Banjaluci na 10 godina robije zbog smrti Gojka Veselića (76), koga je brutalno pretukao u njegovoj porodičnoj kući.

Ubistvo se desilo u januaru ove godine u selu Koljani kod Laktaša.

Osim ove kazne, izrečena mu je i mjera psiho-socijalnog tretmana od dvije godine.

Kćerka ubijenog Dijana Petković je presudu dočekala u suzama i nevjerici.

Predsjedavajući sudskog vijeća Blagoja Dragosavljević rekao je da nije dokazano da je ubistvo počinjeno na svirep i podmukli način kako je navedeno u optužnici, već da se radi o nanošenju teških tjelesnih povreda, sa smrtnim ishodom.

Prema njegovim riječima, osuđeni je pokazao bezobzirnost prilikom izvršenja djela.

– Bacanje tijela ubijenog u bunar nije direktno povezano sa nanošenjem teških tjelesnih povreda – istakao je Dragosavljević.

On je precizirao da je Vajukić mlad i snažan momak koji je napao starijeg čovjeka koji nije imao šanse da se odbrani.

Takođe, rekao je da Vajukić more platiti sudske troškove 5.540 maraka, kao i sudske troškove i paušal advokatu.

Prema presudi Vajukić je 24. januara ove godine u periodu od 18.30 do 19.30 časova, u mjestu Koljani, opština Laktaši, došao u porodičnoj kući oštećenog Veselića i tu je prvo došlo do verbalnog sukoba između žrtve i optuženog, da bi Vajukić potom i fizički napao starca.

On ga je zatim više puta udario zatvorenim pesnicama u predjelu glave i tijela, te mu „prignječio“ grudni koš i trbuh, i na taj način žrtvi izazvao poremećaj disanja zbog obostranog višestrukog preloma rebara i nagnječenja pluća, te druge povrede usljed čega je nastupila smrt Veselića.

– Potom se narednog dana vratio u kuću oštećenog gdje je pronašao njegovo beživotno tijelo, skinuo mu donji veš, nakon čega je tijelo bacio u bunar u dvorištu njegove porodične kuće – navedeno je u presudi Okružnog suda u Banjaluci.

– Ubrzo nakon što je otkriveno ubistvo Vajukić je uhapšen od tada se nalazio u pritvoru. Prije nego što je ubio Veselića, Vajukić je pokušao opljačkati još jednu ženu iz tog sela, ali je ona uspjela dozvati pomoć, pa je on pobjegao.

Vajukić je u vrijeme ubistva imao oko dva promila alkohola u krvi.

Osim ovog slučaja, Vajukiću se u Okružnom sudu Banjaluka sudi i za drumsko razbojništvo iz 2018. godine koje se dogodilo u mjestu Miloševci kod Laktaša.

Dijana Petković kćerka ubijenog Vajukića malo izricanja presude rekla je da je ovo sramotna presuda i najavila da će se boriti protiv nje.

– Ovo je sramota, u šoku sam. Sramota me što živim u Republici Srpskoj. Živimo u pravno neuređenoj državi. Bolje da su ga pustili na slobodu – poručila je Petkovićeva.

Ona je ranije za Srpskainfo rekla da su oko Vajukića zakazale institucije, jer je on i ranije činio krivična djela. Da je tada kažnjen, ona kaže, da bi njen otac još uvijek bio živ.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Dodik: BiH decenijama nema stvarni institucionalni suverenitet

M.

“Više od deset država spremno da povuče priznanje Kosova”

M.

Merkel razriješena dužnosti, Vlada u tehničkom mandatu

M.

Ostavite komentar