Uzorci leda na Tibetu kriju viruse stare 15.000 godina: Naučnici otkrili da ih ima 28 - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Uzorci leda na Tibetu kriju viruse stare 15.000 godina: Naučnici otkrili da ih ima 28

Istraživači su analizirali uzorke leda koji su sadržali viruse, od kojih je većina nova za razliku od onih koji su do danas zabeleženi. Naučnici su stvorili novu i izuzetno čistu metodu za analizu mikroba i virusa u ledu bez njihovog zagađenja. Nalaz se smatra prodorom u proučavanju leda glečera.

Naučnici su pronašli 28 virusa do sada nepoznatih ljudima u uzorcima leda prikupljenih sa glečera na tibetanskoj visoravni, koji su ostali smrznuti 15.000 godina.

Nalazi objavljeni 20. jula u časopisu “Microbiome”, uveliko će razumeti kako su se virusi razvijali tokom vekova, rekli su istraživači.

U saopštenju za štampu, vodeći autor studije Zi-Ping Zong, istraživač na Univerzitetu “Bird Polar” i Klimatskim istraživačkim centrom na državnom univerzitetu Ohajo, rekao je da su “ove ledenice nastale postepeno i – zajedno sa prašinom i gasovima – mnogi, mnogi virusi su bili takođe odloženi u tom ledu”.

Za ovu studiju istraživači su ispitivali ledena jezgra uzeta iz ledene kape Gulia u zapadnoj Kini 2015. Jezgra su sakupljana sa nadmorske visine od 7.200 metara.

Naučnici su otkrili da je led star skoro 15.000 godina i da je unutra imao genetske kodove 32 virusa. Iako su četiri virusa mogla da se identifikuju, utvrđeno je da je najmanje 28 novih.

“Jezgra leda sadrže slojeve leda koji se akumuliraju iz godine u godinu, zarobljavajući ono što je bilo u atmosferi oko njih u trenutku kada se svaki sloj zamrzavao. Ti slojevi stvaraju vremensku liniju koju su naučnici koristili da bi bolje razumeli klimatske promene, mikrobe, viruse i gasova kroz istoriju “, dodaje se u saopštenju za štampu.

Studija je bila interdisciplinarni napor, a jezgra leda prikupljena su u okviru programa saradnje između “Bird Polar-a” i Centra za istraživanje klime i Instituta za istraživanje tibetanskih visoravni Kineske akademije nauka.

Finansirali su je Američka nacionalna naučna fondacija i Kineska akademija nauka.

Danas objavljeno

Takmičar u njemačkom kvizu “Ko želi biti milioner?” dobio pitanje o BiH, trebala mu je pomoć

Vanja A

Svi znamo kako je završila, ali kakvu je gitaru imala Marija Antoaneta…

Vanja A

Skandal: Njemački političar ostavio suprugu i troje djece zbog glumice iz filmova za odrasle

Vanja A

Ostavite komentar