Uznemirujuća fotografija zatopljenja: Psi vuku sanke kroz otopljen Grenland - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Uznemirujuća fotografija zatopljenja: Psi vuku sanke kroz otopljen Grenland

METEOROLOG Steffen Olsen iz danskog meteorološkog zavoda bio je na rutinskoj misiji na sjeverozapadu Grenlanda, u sklopu koje je trebao skupiti meteorološke instrumente koje su postavili njegovi kolege, kada je naišao na ozbiljan problem, piše CNN. Naime, nije mogao vidjeti aparaturu jer je umjesto na očekivani bijeli ledeni prekrivač naišao na…

METEOROLOG Steffen Olsen iz danskog meteorološkog zavoda bio je na rutinskoj misiji na sjeverozapadu Grenlanda, u sklopu koje je trebao skupiti meteorološke instrumente koje su postavili njegovi kolege, kada je naišao na ozbiljan problem, piše CNN.

Naime, nije mogao vidjeti aparaturu jer je umjesto na očekivani bijeli ledeni prekrivač naišao na ogromnu količinu vode, odnosno otopljen ledeni pokrov s Grenlanda.

Psi stoje u svijetloplavoj vodi

Snimio je taj prizor, a njegova fotografija, na kojoj se vidi kako psi koji vuku sanjke stoje u do gležnja dubokoj svijetloplavoj vodi, uskoro je postala viralna. Najvjerovatnije će biti uvrštena među druge poznate fotografije koje prikazuju posljedice globalnog zatopljenja, poput onih izgladnjelih polarnih medvjeda, nasukanih morževa ili popucale zemlje ispod osušenih jezera.

Olsen je na Twitteru upozorio da se autohtone zajednice na Grenlandu “oslanjaju na zaleđeno more za prevoz, lov i ribolov”. Smatra da će njih prve pogoditi posljedice otapanja ledenog pokrivača, no da razmjeri katastrofe neće biti ograničeni samo na Grenland ili Sjevernu Ameriku.

Opisao je kako je to izgledalo

Olsen je ovu alarmantnu fotografiju snimio 13. juna oko podneva po lokalnom vremenu.

Napisao je na Twitteru da su se psi u tom trenutku nalazili na 1,2 metra debelom morskom ledu koji su preplavile otopljene površinske vode.

Ova godina je posebno alarmantna

Ljetna sezona otapanja leda na Grenlandu obično traje od juna do avgusta, s tim da najviše ledenog pokrivača privremeno nestane u julu, kada je najtoplije. No ove godine Grenland je već početkom juna izgubio masivan dio svoje ledene površine, oko 40%.

Nuačnicii već mjesecima upozoravaju da bi ove godine moglo doći do rekordne razine otapanja leda na najvećem ostrvu na svijetu, a prva promatranja ukazuju na to da su bili u pravu.

Problem je u tome što je učinak kumulativan, odnosno zbraja se ili raste. Što se više leda otopi u rano ljeto, to ga još više nestane u narednim sedmicama. Ova lančana reakcija događa se jer bijeli snijeg i led reflektuju sunčeve zrake u svemir, smanjujući time količinu apsorbovane topline i održavajući led hladnim. Što je manje leda, to se manje topline reflektuje i ledeni pokrivač se sve više topi.

Porast razine mora

Sve to može uticati na pojavu jedne od najvećih opasnosti globalnog zatopljenja – značajnog porasta razine mora. Ako do toga dođe, milioni ljudi koji žive na obalnim područjima moraće napustiti svoje domove.  

Prema nedavnoj studiji, zbog otapanja leda na Grenlandu, od 1972. godine do danas, globalna razina mora povećala se za 13,7 milimetara. Ledeni pokrivač na ovom ostrvu najveći je izvor vode koja se svake godine pridodaje okeanu.

Index

Danas objavljeno

“Sarmagedon”: Burek sa sarmom izazvao buru na društvenim mrežama

Vanja A

Pop zvijezde Kristina Agilera i Maluma objavili nove singlove

Vanja A

Takmičenje u jedenju luka, šampion pojeo 192 komada i nije zaplakao

Vanja A

Ostavite komentar