„Uzimam njeno prezime“ – da, dešava se, i to sve češće - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

„Uzimam njeno prezime“ – da, dešava se, i to sve češće

Uobičajena praksa na vjenčanjima jeste da žena uzme prezime supruga. Ipak, to se polako mijenja. Podaci pokazuju da je sve više muškaraca koji svoje prezime mijenjaju ženinim.

Uobičajena praksa na vjenčanjima jeste da žena uzme prezime supruga. Ipak, to se polako mijenja. Podaci pokazuju da je sve više muškaraca koji svoje prezime mijenjaju ženinim.

U susednoj Crnoj Gori samo od početka godina njih 124 se odlučilo na taj korak. Broj takvih muškaraca raste i u našoj zemlji.

Običaji nalažu da žena na venčanju uzme muževljevo prezime, a može da na svoje doda suprugovo. Muškarci koji izgovore: „Uzimam njeno prezime“ su prava atrakcija. A takvih je, kaže statistika, sve više – u poslednjih 18 godina na taj korak odlučilo se više od 2.350 muškaraca. Matičar Nemanja Đurović u svom šesnaestogodišnjem radu susreo s tim svega nekoliko puta. Jedan posebno pamti.
Pripremila Nikolina Rakić

„Jedan par koji je dugo bio u ljubavi. Međutim, njihovi putevi su se u međuvremenu razišli pa su ponovo stupili u bračnu zajednicu i taj gospodin je, verovatno iz znaka ljubavi prema toj ženi, uzeo njeno prezime“, kaže matičar Nemanja Đurović.

Broj onih koji uzimaju ženino prezime raste – 2004. godine bilo ih je 76, deset godina kasnije 114, a u 2018. 136. Razlozi su za to su, tvrde stručnjaci, raznoliki – muškarac će posegnuti za ženinim prezimenom ukoliko je na primer njena familija imućnija, ili ukoliko želi da promenom prezimena izbegne neku zakonsku obavezu.

„Neki menjaju prezime da bi prikrili svoj identitet i da bi sebi na taj način pribavili neke privilegije i da bi sebe u tom smislu zaštitili. S druge strane, koncept partnerstva, koncept braka, koncept odnosa se dosta promenio u odnosu na neke tradicionalne patrijarhalne modele. Nekada je bilo uobičajeno da isključivo žena menja svoje prezime ulaskom u porodicu muža. Danas to je bitno drugačije“, ističe Vulić Bojović.

Takvu odluku supruge rado prihvate, ali okolina često osuđuje.

„S obzirom na to da živimo na takvom podnevlju, na Balkanu, gde se u većini krajeva to smatra i sramotom, mi možemo da kažemo da tu postoje raznorazne reakcije“, naglasio je Đurović.

„Ja mislim da oni koji se odluče za tako nešto ne mare baš mnogo šta će okolina da kaže. Mislim da je jako važno slediti svoju potrebu, svoj instikt i graditi svoj identitet i identitet para“, objašava Vulić Bojović.

Da svoje prezime zamene ženinim odlučile su i neke poznate ličnosti – golfer Ben Martin, suprug glumice Zoi Saldane, rok zvezda Džek Vajt, koji je prezime svoje bivše žene Meg zadržao čak i posle razvoda.

Danas objavljeno

Tužna realnost: Madonna na posljednjim fotografijama izgleda neprepoznatljivo, ruke skriva iz jednog razloga

Vanja A

Razvodi se Robin Rajt

Vanja A

Picerija razbjesnila goste jer dodatno naplaćuje sječenje pice

V.R.

Ostavite komentar