UZIMALI REKET OD 40 UGOSTITELJA Kriminalna grupa Beriza Kabilovića mjesec dana u pritvoru - BIGportal.ba
Hronika Republika Srpska / BiH Vijesti

UZIMALI REKET OD 40 UGOSTITELJA Kriminalna grupa Beriza Kabilovića mjesec dana u pritvoru

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona predložilo je jednomjesečni pritvor za 14 osoba koje su osumnjičene da su u periodu od 2014. do decembra 2019. godine u kriminalnoj organizaciji koju je organizovao i vodio 32-godišnji Beriz Kabilović počinili niz krivičnih djela.

Kako su naveli iz Kantonalnog tužilaštva u Tuzli, pored Kabilovića, Kantonalnom sudu u Tuzli predložena je mjera jednomjesečnog pritvora i za 34-godišnjeg Selvera Salimovića, 32-godišnjeg Adnana Požegića, 49-godišnjeg Muju Mandžića, 41-godišnjeg Ammara Adrovića, 38-godišnjeg Amira Lisičića, 42-godišnjeg Amera Beganovića-Hajdarevića, 34-godišnjeg Adisa Šahinagića, 29-godišnjeg Semira Mustafu, 29-godišnjeg Admira Trumića i 25-godišnjeg Ermina Trumića.

Ova mjera je predložena i za 23-godišnjeg Armina Halilovića koji se već nalazi na izdržavanju kazne zatvora, 34-godišnjeg Alena Jahića koji se od ranije nalazi u pritvoru, kao i za još jednu osobu koja je trenutno nedostupna organima krivičnog gonjenja.

– Beriz Kabilović je osumnjičen za krivično djelo organizovani kriminal počinjen u vezi i u sticaju sa krivičnim djelima iznuda, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, podstrekavanje na pokušaje ubistva, dogovor za učinjenje krivičnih djela, ugrožavanje sigurnosti, nasilničko ponašanje i pranje novca, dok su sve ostale osobe osumnjičene za organizovani kriminal te u zavisnosti od uloge i zadataka u kriminalnoj organizaciji i za neka druga navedena krivična djela – pojasnio je portparol Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Kako je precizirano iz ove pravosudne institucije, uhapšeni se sumnjiče da su u periodu od 2014. do decembra 2019. godine kao osobe koje su pojedinačno ili u grupama ranije osuđivane za različita krivična djela sa elementima nasilja, napravili kriminalnu organizaciju, kako bi svojim djelovanjem sistematski i planski na području Tuzle, Tuzlanskog kantona i šire, sebi pribavili veću protivpravnu imovinsku korist i obezbijedili prevlast i premoć u kriminalnom miljeu.

– Tako je Kabilović formirao mrežu ljudi koja je koristila različite metode zastrašivanja, prijetnji, nasilja, upotrebu oružja, sile i iznude kako bi ostvarivali svoje ciljeve preuzimanja prevlasti nad određenim kriminalnim aktivnostima. U nekolio navrata su Kabilović i još neki članovi grupe dogovarali, planirali i pripremali likvidacije određenih osoba sa kojima su od ranije bili u sukobu, pri tome angažujući druge da to rade za njih, a u određenim slučajevima je i došlo do napada na te osobe, uz upotrebu vatrenog oružja, paljenje imovine ili pucanja na njihove nekretnine – istakao je Arnautović.
Iz Tužilaštva TK navode da su, takođe nasiljem, prijetnjama, zastrašivanjem da će zapaliti, uništiti objekte, izazvati tuče, uznemiravajući goste, od najmanje 40 vlasnika ugostiteljskih objekata u Tuzli i TK tražili i uzimali različite iznose novca za navodnu zaštitu, koristeći to da u određenim objektima većem broju konzumenta i gostiju prodaju različite narkotike.

– Prijetnje i silu su koristili i prilikom zastrašivanja određenih osoba od kojih su naplaćivali ili pokušali naplatiti određene iznose novca za navodne ranije dugove prema njima ili prema drugim osobama. Kabilović, Salimović, Mandžić, Jahić, Požegić i još jedan član grupe su osumnjičeni i da su, kako bi prikrili porijeklo tako stečene imovine, ulagali novac u osnivanje određenih ugostiteljskih objekata i još nekih poslovnih aktivnosti u Tuzli, ulagali u nekretnine ili automobile, kao i u drugu skupocjenu robu – istakao je Arnautović.

Po nalogu Tužilaštva TK i uz naredbu Kantonalnog suda u Tuzli 18. decembra 2019. godine pripadnici MUP-a TK su izvršili pretrese na više od 50 lokacija u Tuzli i drugim mjestima u TK.

Prilikom pretresa su pronađeni i privremeno oduzeti različiti predmeti, stvari i novac za koje se sumnja da potiču iz izvršenja ili kojima su izvršena krivična djela, nakon čega su osumnjičeni lišeni slobode.

Ovim aktivnostima je prethodila višemjesečna istraga timova Tužilaštva i Uprave policije TK, što je uključivalo i saradnju i podršku Federalne uprave policije i Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH.

(Klix)

Danas objavljeno

Vučić sa Lajčakom: Neophodna primjena ZSO i poštovanje volje srpskog naroda

M.

EU: Glavna poruka samita u Tirani podrška članstvu Zapadnog Balkana

Vanja A

Više od 100 raketa ide ka Ukrajini

Vanja A

Ostavite komentar