Uzbunjivačica iz Facebooka: Prestravljena sam planovima za razvoj metaverzuma - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Uzbunjivačica iz Facebooka: Prestravljena sam planovima za razvoj metaverzuma

“Lično sam prestravljena idejom dodavanja još mikrofona i senzora Facebooka u naše kuće, kancelarije, da se ti sistemi ugrade u naš život, da nas špijuniraju, kad nemamo pojma kako se koriste ti podaci”, rekla je Haugen.

Uzbunjivačica i bivša zaposlena Facebooka Frances Haugen izrazila je zabrinutost i zbog najava Facebooka o razvoju zajedničkog virtualnog prostora, metaverzuma.

Facebook je više puta pokazao da mu se ne može verovati, rekla je Haugen. “Bila sam zaista šokirana najavom (naziva) meta”, rekla je Haugen i kritikovala Facebook da resurse usmerava u pogrešna područja. “Mogli smo zaštititi ljude u Etiopiji jer se odvija etničko nasilje zbog društvenih medija”, rekla je Haugen.

Facebook je optužen za raspirivanje nasilja u etiopskoj regiji Tigray tako što je dopusio širenje lažnih informacija. “Činjenica da Facebook sebi može priuštiti 10.000 inženjera za recenziju igara, a ne za sigurnosne sisteme, pokazuje izuzetan izostanak liderstva”, rekla je, misleći na nedavno najavljeno zapošljavanje u svrhu razvoja metaverzuma.

Facebook je reagovao na komentare uzbunjivačice i naveo da će u 2021. potrošiti više od pet milijardi dolara na sigurnosna pitanja, na čemu radi 40.000 ljudi. “Nije istina da kompanija može samo da razvija novu tehnologiju ili ulaže u sigurnost ljudi. Očito je da mi možemo da činimo obe stvari istovremeno, a to i činimo”, saopštio je jedan od zvaničnika Facebooka.

Osnivač i direktor Facebooka Mark Zuckerberg nedavno je najavio da će kompanija promeniti ime u Meta kako bi se naglasio njen fokus na razvoj metaverzuma kao budućnosti digitalne komunikacije. Bivša zaposlena u Facebooku Haugen preuzela je veliku kolekciju internih dokumenata i predala ih američkom Kongresu, vlastima i odabranim medijima. Haugen tvrdi da ti podaci dokazuju da kompanija stavlja profit ispred dobrobiti svojih korisnika.

Danas objavljeno

Asrock će vam zamijeniti matičnu ploču ako vam se naljepnica zaglavi u DIMM slotu

Vanja A

Xiaomi predstavio 12T seriju i nove IoT uređaje

Vanja A

Aplikacija koja kopira Dynamic Island funkciju preuzeta u impresivnom broju

Vanja A

Ostavite komentar