Uzbunjivač koji je objelodanio fabričku grešku na automobilima nagrađen sa 24 miliona dolara - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Uzbunjivač koji je objelodanio fabričku grešku na automobilima nagrađen sa 24 miliona dolara

Bivši Hyundaijev inženjer prijavio je grešku na motorima Theta II koji se ugrađuju u modele marki Hyundai i Kia.

Američka Nacionalna agencija za bezbednost saobraćaja (NHTSA) objavila je da je prvi put isplatila nagradu uzbunjivaču koji je prijavio serijsku grešku na automobilima.

Njemu su isplaćena 24 miliona dolara, što je maksimalna nagrada koju je bilo moguće isplatiti u SAD. Naime, prema tamošnjem zakonu moguće je isplatiti nagradu u iznosu do 30% od visine izrečene kazne pravnom subjektu.

U ovom slučaju u pitanju su Hyundai i Kia, odnosno njihove američke filijale. Bivši Hyundaijev inženjer prijavio je grešku na motorima Theta II koji se ugrađuju u modele marki Hyundai i Kia.

“Uzbunjivači imaju ključnu ulogu u informisanju NHTSA-a o bezbednosnim problemima koje kompanije kriju od agencije”, rekao je Seven Cliff iz NHTSA-a i dodao: “Informacija je bitna za javnu bezbednost i zato se obavezujemo da ćemo nagraditi sve koji nam donesu takve informacije”.

Četvorocilindarski motor Theta II se ugrađivao u niz modela, a u konkretnom slučaju se odnosi na Hyundaijeve modele za američko tržište Sonata i Santa Fe Sport, kao i modele marke Kia: Optima, Sorento i Sportage.

Kako navodi NHTSA, radi se o primercima proizvedenim od 2011. do 2014. godine na kojima je zbog greške u konstrukciji postojala opasnost od požara.

Danas objavljeno

Brabusova zvijer ima tri tone, a 100 km/h postiže za 3,7 sekundi

Zeljka

Voli Porsche, ali nikada neće prodati Daciu Sandero

Zeljka

Zašto brzinomjeri pokazuju lažne maksimalne brzine od 220 ili 260 km/h?

Zeljka

Ostavite komentar