Uz uniforme VRS idu i sankcije - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Uz uniforme VRS idu i sankcije

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Senad Mašović rekao je da ne želi komentarisati izjave Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, ali je dodao da su bilo kakve izjave koje bi uticale na pojedinca ili grupu u Oružanim snagama BiH da urade nešto što nije u skladu sa zakonom neprihvatljive i nezakonite.

Mašović je pojasnio da, bez obzira na pozive Dodika da pripadnici Trećeg pješadijskog puka obuku uniforme bivše Vojske RS, kako je tražio Dodik, to nije moguće.

Ukoliko bi se to desilo, Zakon i sankcije su jasne.

“Svi pripadnici OSBiH, pa tako i bilo kojeg puka koji baštini tradiciju bivših vojski, uključujući pripadnike Komande 3. pješadijskog Republika Srpska puka OSBiH, mogu obući samo jedinstvenu uniformu OSBiH koja je propisana relevantnim zakonskim i podzakonskim rješenjima u sistemu odbrane. Navedeni pukovi imaju malu neoperativnu komandu i personal do deset osoba. Ovi pukovi nemaju operativna i administrativna ovlaštenja, niti imaju jedinice u svom sastavu, kaže Mašović.

Kada je u pitanju Zakon o OSBiH, on je jasan, tvrdi Mašović.

“Član 20. Zakona o službi u OSBiH jasno propisuje da je vojno lice dužno nositi propisanu uniformu za vrijeme trajanja službe. Nadalje, postoji i Pravilnik o uniformama OSBiH kojim se propisuju sve vrste vojnih uniformi, način nošenja, vrijeme i prilike u kojima vojne uniforme nose vojna i civilna lica na službi u MOBiH i OSBiH. Član 4. Pravilnika jasno propisuje da vojnu uniformu, kao obilježje pripadnosti OSBiH, imaju pravo i obavezu da nose vojna lica za vrijeme obavljanja službe u MOBiH, ZŠ OSBiH i komandama i jedinicama OSBiH. Iz ovakve odredbe jasno proizilazi da su svi pripadnici OSBiH dužni nositi vojnu uniformu OSBiH na način kako je to Pravilnikom utvrđeno”, kaže Mašović.

Svako nošenje uniforme OSBiH suprotno onome kako je predviđeno Pravilnikom o uniformama OSBiH predstavljalo bi povredu odredaba tog pravilnika i posljedično disciplinsku odgovornost svakog profesionalnog vojnog lica koje je počini.

(Avaz)

Danas objavljeno

Srbija: Ograničene cijene osnovnih životnih namirnica

M.

Maloljetnik iz Doboja prodavao falsifikovani novac

M.

Šta piše u dokumentu koji će se razmatrati na posebnoj sjednici NSRS

M.

Ostavite komentar