Uz ove savjete, iz svakog razgovora izlazite kao pobjednik! - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Uz ove savjete, iz svakog razgovora izlazite kao pobjednik!

Pod stresom ste zbog predstojećeg razgovora sa partnerom, kolegama, nekim članom porodice? Evo kako da ga savladate bez brige i nerviranja!

Ako ne volite konflikt, i stresira vas činjenica da vam predstoji neki težak razgovor, ovo su najbolji savjeti kako da ga lakše pregurate.

Možda pripadate tipu ličnosti koji na sam pomen konflikta dobija ubrzan rad srca, ili vam se dlanovi oznoje čim na njega pomislite. Možda ste tip koji u konflikt ulazi sa previše emocija, ili agresivno.

Ovo su univerzalni savjeti koji će vam pomoći da iz teškog razgovora izađete smireno, uz ostvaren cilj!


Prepoznajte svoj “stil” razgovora

Ljudi se dijele na pet tipova kada je konflikt u pitanju. Tipovi se definišu na osnovu kombinacije asertivnosti i spremnosti na saradnju. Asertivnost možemo u konfliktu definisati kao aktivnu brigu o sebi, dok je spremnost na saradnju aktivna briga o drugoj osobi u razgovoru, njenim potrebama ili osjećanjima.

Morate znati koji je vaš stil, odnosno šta je od ove dvije stvari vama važnije. Naravno, to će zavisiti od okolnosti razgovora, ali jednom kada shvatite koji je vaš stil, umjećete da svoj ton i izgovorene riječi prilagodite situaciji.

Definišite svoje vrijednosti

Najveći broj konflikata zasniva se na sukobljenim vrijednostima. Zbog toga, konflikt je, “na papiru”, čak i dobra stvar, jer nas upoznaje kako sa našim, tako i vrijednostima druge strane, što je naročito važno ako se razgovor odvija sa partnerom ili partnerkom.

“Teški” razgovori u vezi stoga su i važni za nju, jer zalaze dublje u vrijednosti partnera, i ponekad otkrivaju i odgovore na pitanja koja su bila sakrivena ispod navodnog razloga za konflikt.

Ako ste svjesni svojih vrijednosti, principa od kojih niste spremni da odustanete, moći ćete bolje da se fokusirate na ono što je važno, a ne na sam konflikt.

Bili to nezavisnost, pravila, hrabrost, timski rad, ljubav, svijest o glavnim prioritetima pomoći će vam da birate svoje “bitke”. Da znate kada morate odbraniti svoje vrijednosti, a kada one, zapravo, nisu ugrožene.

Prepoznajte priču

Kada znamo da nam predstoji neki važan i težak razgovor, često ćemo ga zamišljati u glavi, i predstavljati sebi kako će on navodno izgledati. Ali, naš mozak konstruiše priču na osnovu informacija koje dobije putem naših čula, “obogaćuje” je emocijama i često finalni proizvod nije sasvim tačan.

Ako ste već zamislili šta je druga strana rekla, kako je reagovala i kako se razgovor dalje odvijao, već konstruišete fikciju, koja ne mora biti ukorijenjena u stvarnosti. Možda je vaš strah “obojio” razgovor u veoma negativnom tonu, možda je vaša želja za pomirljivošću “sakrila” nešto važno?

Postavite sebi nekoliko pitanja uoči razgovora. Da li je ta priča sasvim tačna? Kako ćete reagovati ako se desi ovo ili ono? Na taj način, bolje ćete se pripremiti.

Preveliko oslanjanje na maštu u zamišljanju teških razgovora neće vam biti od pomoći. Samo će vas bespotrebno naoružati odbojnošću ili brigom.

Stvorite sebi uslove za uspjeh

Mozak nas preplavljuje informacijama, i tijelo na njih reaguje. Možda zamuckujete, misli vam lutaju ili se osjećate previše napadnuto. Sve su ovo signali da razgovor prelazi vaše granice tolerancije.

Zato, prilagodite uslove sebi i svojim granicama. Osjećaj snage i hrabrosti dobićete ukoliko najprije prođete kroz glavne tačke sa nekim kome vjerujete, ili ukoliko taj razgovor obavite u trenutku dana kada znate da imate najviše energije, niste u žurbi ili pod nekim dodatnim stresom.

mondo.rs

Danas objavljeno

Paparazzo fotke otkrile pravo lice Kendall Jenner, najplaćenije manekenke na svijetu

Vanja A

Ljekar zabranio kraljici da pije alkohol

Vanja A

Ko je glumica iz serije „Squid Game“ o kojoj priča cijeli svijet?

Vanja A

Ostavite komentar