4. Augusta 2022.

Uz ovaj napitak zaboravi na noćne odlaske u toalet

Big Portal

U dva ili tri ujutru napuštanje udobnog kreveta je kao noćna mora, bez obzira na to koliko strašno moramo u toalet. Ali ti dani su možda iza nas, ako ovaj trik upali. Ispostavilo se da bi pijenje morske slane vode moglo spriječiti odlazak do toaleta u sitne sate.

noćni odlasci u toalet
Foto: freepik.com
Možemo li piti slanu vodu prije spavanja?

Kada pomislimo na piće prije spavanja, obično nam padne na pamet šolja čaja ili toplog mlijeka. Ali morska slana voda bi mogla da pobijedi ove klasične napitke za spavanje. Zašto? Sadrži minerale zvane elektroliti, koji su odgovorni za održavanje ravnoteže tečnosti u našem tijelu. Jonathan Steele, RN, kaže da, ako su naše tečnosti neuravnotežene, naše tijelo će pokušati to ispraviti — često ponoćnim odlascima u toalet.

Dakle, kako dodavanje morske soli u našu čašu vode pred spavanje pomaže u održavanju ravnoteže tjelesnih tečnosti? I nije li ispijanje čaše vode suprotno od onoga što želimo da uradimo, ako želimo da izbjegnemo noćni odlazak u kupatilo?

„Neobrađena [morska] so pomaže vodi da uđe u sve naše ćelije“, kaže on. Pijenje morske slane vode pomaže našem tijelu da izbjegne bilo kakvo prekomjerno nakupljanje tečnosti koje će rezultirati iznenadnom potrebom za odlaskom u toalet tokom noći.

noćni odlasci u toalet
Foto: freepik.com
Koliko morske soli treba staviti u vodu za piće?

Kao što ime govori, morska so i voda su jedina dva sastojka koja će nam trebati da napravimo ovaj napitak prije spavanja. Steele preporučuje da u čašu vode od 240ml dodaš prstohvat soli i pijuckaš je 30 minuta prije spavanja kako te bešika ne bi probudila noću.

Iako je ovo mala količina, trebali bismo biti svjesni svog ukupnog unosa soli. Američko udruženje za srce kaže da žene starije od 50 godina trebaju ograničiti unos soli na najviše 1.500 mg dnevno, a ako je tvoj unos soli previsok, pijenje morske slane vode noću može uzrokovati ubrzano pumpanje srca, otežavajući zaspivanje.

Izvor: womansworld.com

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare