“UVREDA ZA ZDRAV RAZUM” Hrvatski režiser za genocid nad Jevrejima okrivljuje Srbe - BIGportal.ba
Region Vijesti

“UVREDA ZA ZDRAV RAZUM” Hrvatski režiser za genocid nad Jevrejima okrivljuje Srbe

Predsjednik Saveza jevrejskih opština Srbije Robert Sabadoš istakao je da je hrvatski režiser Jakov Sedlar u filmu “Zagrljaj sudbine” u kojem okrivljuje Srbe za genocid nad Jevrejima u Drugom svjetskom ratu drugi put pokušao da negira sve što je u istoriji zabilježeno pod nazivom genocid ili holokaust.

On je istakao da Sedlar revidira i falsifikuje činjenice koje su nepobitne, te da je riječ o interpretaciji istorije koja vrijeđa zdrav razum.

Sabadoš je za “Sputnjik” rekao da pojava ovakvog filma može biti opasna jer novije generacije mogu da ga uzmu zdravo za gotovo i pomisle da je zaista tako bilo.

– Međutim, film neće biti prikazivan ponovo zbog stava Svetskog jevrejskog kongresa koji je izričit – ukazao je Sabadoš.

Istoričar Milan Gulić ocijenio je da ovaj film ne odudara od Sedlarevog dokumentarističkog opusa koji uključuje mješavinu poluinformacija, neprovjerenih informacija, otvorenih falsifikata i velike zle namjere.

– On je režiser propagandističkog tipa i ono što on radi ne bih uzimao za ozbiljno i ne bih tome davao na značaju. Čak mislim da je u najvećem delu široke, pogotovo stručne javnosti, on prokazan kao takav režiser i da njegovi filmovi imaju dometa samo u krugu njegovih istomišljenika, a to su radikalno desničarski krugovi, opskurni sajtovi i slično – rekao je Gulić.

Gulić je ukazao da je Sedlaru i sličnim ljudima i organizacijama sporadično davala vjetar u leđa i hrvatska država, pogotovo za vrijeme predsjedničkog mandata Kolinde Grabar Kitarović, kao i državni mediji.

Njujorška premijera Sedlarevog filma izazvala je oštar protest Svjetskog jevrejskog kongresa koji je ocijenio da je film pun neistina i izmišljotina, te zatražio odbacivanje širenja ovakve vrste iskrivljavanja istorijskih činjenica.

Sedlar je poznat i po svom ispadu iz 2016. godine kada je u dokumentarnom filmu “Jasenovac-istina”, pokušao da negira ratne zločine koje su ustaše počinile u logoru Jasenovac.

Danas objavljeno

Vlada Srpske: Biće predložen novi zakon o nepokretnoj imovini

Vanja A

Šolc: Ne možemo slati tenkove Kijevu

Vanja A

Jasno upozorenje: Spremni na nuklerni sukob?

Vanja A

1 Komentar

Vukovic 3 Marta, 2020 at 12:06 pm

Ja neb bih rekao, da takvog rezisera “ne treba uzimati ozbiljno”: Cini mi se, da to moze biti opasno. Takvi ljudi bi morali biti pozvani na sud! Znaci, neko, ko ima potreban kredibilitet (npr. Jevrejska organizacija) bi trebala podnijeti tuzbu protiv ovog tzv. rezisera. Jer ko vise puta nekaznjeno pokusava da potpali vatru, i pri tome ne uspije, moze na kraju i da uspije kao “palikuca”.

Odgovori

Ostavite komentar