Uvezemo put puta više hrane nego što je izvezemo - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Uvezemo put puta više hrane nego što je izvezemo

Bosna i Hercegovina već godinama u spoljnotrgovinskoj razmjeni ima najlošiji rezultat u oblasti hrane i živih životinja, a u pet mjeseci ove godine uvoz je veći za čak pet puta od izvoza. Ovih proizvoda uvezeno je u vrijednosti oko 978,7 miliona maraka, a izvezeno tek 206 miliona maraka. Tako smo…

Bosna i Hercegovina već godinama u spoljnotrgovinskoj razmjeni ima najlošiji rezultat u oblasti hrane i živih životinja, a u pet mjeseci ove godine uvoz je veći za čak pet puta od izvoza.

Ovih proizvoda uvezeno je u vrijednosti oko 978,7 miliona maraka, a izvezeno tek 206 miliona maraka.

Tako smo mesa i prerađevina od mesa uvezli u vrijednosti 7,5 puta većoj nego što smo izvezli. Mliječnih proizvoda i jaja uvezli smo tru puta više nego što su naši proizvođači izvezli.
Žitarica je izvezeno gotovo šest puta manje nego što smo uvezli, dok je vrijednost stranog povrća i voća tri puta veća od izvezenog.

Inače, vrijednost ukupnog izvoza iz BiH je pet mjeseci ove godine iznosila oko 4,8 milijardi KM, dok je uvoz gotovo duplo veći i iznosi oko 8,2 milijarde maraka. Izvoz je u odnosu na isti period prošle godine veći za svega 1, 1 odsto, a uvoz za 6,3 odsto.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

SAD i EU zabrinute, razlog – Kina

M.

Ursula fon der Lejen “traži” dodatna istraživanja: Evropa zna dovoljno o omikron varijanti da bude zabrinuta

M.

Podrška Putina i Rusije

M.

1 Komentar

SpaceLord 23 Juna, 2019 at 9:09 am

A jes nam dvojac u sastavu Stevo Mirjanić i Šemsudin Dedić ..bao znanje i imanje.

Odgovori

Ostavite komentar