Uveli sankcije, a kupuju 5 puta više nego prije - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Uveli sankcije, a kupuju 5 puta više nego prije

Evropska unija je ove godine smanjila zavisnost od ruskih energenata zabranom uvoza uglja i planiranim embargom na naftu.

Ali uvoz jednog ruskog goriva cveta i malo je verovatno da c´e se uskoro suočiti sa bojkotom EU.

Evropski uvoz tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije porastao je za oko 40 posto za godinu dana, jer kupci nastoje da nadoknade sve manji protok ruskog prirodnog gasa cevovodima, piše “Blumberg”.

To je gorka pilula za mnoge u 27-članom bloku, koji je uveo teške sankcije Kremlju kako bi ga lišio prihoda za finansiranje rata u Ukrajini, napominje njujorška agencija.

EU je potrošila rekordnih 12,5 milijardi evra (13 milijardi dolara) na uvoz ruskog LNG-a od januara do septembra 2022, što je pet puta više nego godinu dana ranije.

Rastuc´a potražnja iz zemalja kao što su Francuska i Belgija pomogla je da Rusija ove godine postane drugi najveći snabdevač severozapadne Evrope LNG-om. Mada je po količini isporuka Rusija daleko iza SAD-a, pretekla je Katar, pokazuju podaci o prac´enju brodova i lučkog saobraćaja.

Pre napada na Ukrajinu u februaru ove godine, gas iz Rusije bio je najvec´i evropski izvor goriva. Pošto je od tada Kremlj smanjio isporuke, region je primoran da poveća nabavke LNG-a iz Rusije i celog sveta, kako bi imao struju i popunio rezerve gasa za zimu.

Od evropskih zemalja, samo su Velika Britanija i baltičke države prestale da kupuju ruski LNG. Nasuprot tome, rusku naftu u velikoj meri izbegavaju kupci širom EU, a naftni embargo Brisela trebalo bi da stupi na snagu 5. decembra, navodi “Blumberg”.

Danas objavljeno

Novi napad Albanaca: Srpski mladić na KiM izboden nožem

Vanja A

Norveški “Nasmasi” nemoćni pod naletom ruske avijacije

Vanja A

Okružno tužilaštvo: Govor imama Mahića – podsticanje nasilja i mržnje

Vanja A

Ostavite komentar