Uvedene prve sankcije Turskoj - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Uvedene prve sankcije Turskoj

Tri visoka zvaničnika, čija imena nisu objavljena, te Ministarstvo energetike i Ministarstvo odbrane Turske, pod sankcijama su Sjedinjenih Američkih Država zbog rata u Siriji.

Kako je saopštio Stejt department, po nalogu predsjednika SAD Donalda Trampa uvedene su prve sankcije zvaničnoj Ankari, nakon što je Turska ušla u sjeveroistični dio Sirije i započela svoju vojnu operacuju.

Ukoliko se vojne aktivnosti ne obustave i Turska ne vrati dijalogu s SAD, sankcije će se pooštravati, istaknuto je u saopštenju Stejt departmenta puštenom kasno sinoć, prenose mediji.

Istaknuto je da su sankcije poduzete u koordinaciji između Stejt departmetna i Ministarstva trezora, ali nije precizirano o kakvim se kaznama radi.

Stejt department je u svojoj objavi najavio dalje korake ukoliko Turska ne prekine s borbenim djejstvima.

Istovremeno, Pentagon je objavio da ministar odbrane SAD Mark Esper naredne sedmice putuje u Brisel na sastanak s drugim članicama NATO saveza.

“Jednostrana akcija Turske bila je nepotrebna i impulsivna. Predsjednik Erdoan snosi svu odgovornost za njene posljedice, uključujući i potencijalno oživljavanje Islamske države, moguće ratne zločine i rastuću humanitarnu krizu. Bilateralni odnosi naše dvije države oštećeni su”, poručio je Espero u izjavi za javnost.

Govoreći o odlasku u sjedište NATO, on je istakao da će “izvrišiti pritisak na naše NATO saveznike da poduzmemo pojedinačne i kolektivne diplomatske i ekonomske mjere, kao odgovor na grozne akcije Turske”.

Danas objavljeno

Kod Okučana poginule tri osobe u sudaru

M.

Haos u Moskvi – srušen dio zida Kremlja

M.

Patrijarh u Banjaluci: Vi ste najbolji dokaz da Bog nije ostavio svoj vjerni narod

M.

Ostavite komentar