Uticajni stranci pokušavaju da spase sporazum - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Uticajni stranci pokušavaju da spase sporazum

Predsjednik SDA BiH Bakir Izetbegović izjavio je da “neki veoma uticajni predstavnici međunarodne zajednice” ovih dana intenzivno rade na tome da bude nastavljen razgovor lidera SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA, s ciljem konačnog dogovora o formiranju Savjeta ministara.

“Ali, ne znam šta planiraju /predsjednik SNSD-a Milorad/ Dodik i SNSD. Bilo je sa njihove strane ultimatuma, blokada, prijetnji daljim zaoštravanjem krize, čak i vraćanjem nadležnosti”, rekao je Izetbegović za “Dnevni avaz” i dodao da se nada da će odustati od takvih scenarija.

Izetbegović smatra da nije nemoguće da SNSD isproba i dio najavljenog plana, koji, kako kaže, “doživljava kao prijetnje”.

On očekuje da se zemlje garanti Dejtonskog sporazuma “konačno razbude i osmisle reakciju na eventualni napad na mirovni sporazum i stabilnost BiH i regiona”.

Izetbegović je poručio da će ukoliko Dodik “nastavi sa opstrukcijama”, SDA nastaviti da funkcioniše sa svojim partnerima u Savjetu ministara – SDS-om i PDP-om i da će to tako biti dok ne dođe do “sazrijevanja u SNSD-u”.

Jednomjesečni rok za formiranje Savjeta ministara, koji su dogovorili lideri SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA, ističe danas, ali, zbog neslaganja u vezi sa Nacionalnim godišnjim programom /ANP/, članovi Predsjedništva BiH nisu u tom roku uspjeli da se saglase o imenovanju Zorana Tegeltije kao kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara.

AGENCIJE

Danas objavljeno

Srpski predsjednik i premijerka dolaze u četvrtak u Banjaluku

M.

Žestok odgovor: UEFA izbacuje superligaše i fudbalere!

Zeljka

Analena Berbok kandidatkinja Zelenih za njemačku kancelarku

M.

Ostavite komentar