Uticaj virusa korona na turizam: U Banjaluci 28 noćenja - BIGportal.ba
Banja Luka

Uticaj virusa korona na turizam: U Banjaluci 28 noćenja

Negativan uticaj pandemije virusa korona najprimjetniji je u oblasti turizma, a veliki pad broja dolazaka zabilježen je u aprilu u Banjaluci, gdje je ostvareno tek 28 noćenja.

U JU Turistička organizacija grada Banjaluka su naveli da je grad na Vrbasu u aprilu posjetilo tek 20 turista, od toga dvoje stranih državljana.

“U januaru ove godine smo imali 7.587 noćenja, u februaru 9.308, a u martu 2.553 noćenja, dok smo u aprilu imali tek 28 noćenja, od toga šest stranih državljana je noć provelo u gradu na Vrbasu”, rekli su u Turističkoj organizaciji grada Banjaluka.

Dodaju da je prošle godine u aprilu evidentiran 7.421 dolazak i 11.695 noćenja turista u najvećem gradu RS.

Zatvaranje granica i obustava rada većine smještajnih objekata zbog posljedica pandemije kovid-19 bile su vidljive i u martu, kada je Banjuluku posjetilo svega 796 stranih turista.

Neven Stanić, načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Banjaluke, rekao je za “Nezavisne” da je jedan od načina na koji će grad pomoći turizmu da se sve manifestacije “dignu na noge”.

“Prema svim našim projekcijama, da nije bilo korone, 2020. godina je trebalo da bude rekordna po broju noćenja, naplati boravišne takse i po broju gostiju”, rekao je Stanić i dodao da grad traži modele da se na najbolji način podignu manifestacije u gradu, kao što su koncerti, i dešavanja.

“S druge strane radićemo na promociji Banjaluke u drugim dijelovima RS. Želimo da stranci dolaze kod nas, a sada posebno treba da radimo na tome da ljudi iz drugih dijelova RS dođu kod nas”, kazao je Stanić.

Dalibor Šajić, predsjednik Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS, u razgovoru za “Nezavisne” je rekao da bi spas za turizam moglo biti davanje određenih pogodnosti turistima.

“Kada bismo stranim turistima koji dolaze u Banjaluku ili u RS davali popuste na noćenja, možda bismo privukli veći broj”, rekao je Šajić.

Dodao je da bi, ukoliko epidemiološka situacija bude bolja, za turizam pogodno bilo i ukidanje preostalih restriktivnih mjera, prije svega skraćenog radnog vremena ugostiteljskih objekata i hotela.

Danas objavljeno

Planirana isključenja el.energije za 23.04.2021.

Vanja A

Gradonačelnik građanima Banjaluke čestitao Dan grada

M.

Bilbordi dobrodošlice u Banjaluci: “Dobro došao, predsjedniče”

M.

Ostavite komentar